A mai naptól elérhető a Tünet Retrospektív sorozat, melyben a társulat különböző korszakaiból hét kultikus előadás lesz online megtekinthető. Először a 2004-es Karc című darabot láthatják a nézők.

A Tünet Együttes különleges időutazásra hívja nézőit. A társulat hét kultikus előadást választott különböző korszakaiból, amelyekről úgy ítélték, hogy videófelvétele – elfogadva a felvétel minőségét belengő retro feelinget – online is élvezhető. A mai naptól minden szombaton egy újabb archív anyag kerül fel az együttes honlapjára, amelyeket kedvezményes, normál, vagy támogatói jegyek megváltásával lehet megtekinteni.

A nyitó program ma a 2004-es Karc című előadás. A Karc azért különleges, mert ez a darab hozta magával a társulatalapítás ötletét és ezzel útjára indította a Tünet Együttes mostanra 17 évessé érett történetét. A darab két színész és három táncos közösen alkotott műve, mely a hétköznapok apró mozzanatait, jelentéktelennek tűnő kliséit, rutinná merevedő közhelyeit mutatja be.

Részlet a Karc című darabból (Fotó: Dusa Gábor)

Szabó Réka, a társulat alapító-vezetője így vall az előadásról: „Egészen a Karc című előadásunkig számomra egy-egy darab létrehozása maga a végcél volt. A Karc próbafolyamatában viszont valami nagyon különleges dolog történt. Úgy éreztük, hogy újfajta színházi nyelvet fedezünk föl együtt. Iszonyú inspiráló volt a csapat, és bennem elkezdett erősödni a vágy, hogy nagyon szeretnék velük újra és újra együtt dolgozni, egy hosszabb úton továbbmenni és építkezni. Úgyhogy végül összehívtam őket a Bem Moziba és kis zavart kacarászás után kiböktem, hogy: Figyeljetek, mi lenne, ha társulatot alapítanánk?”

Az előadásnak 2005-ben Veszprémben A Tánc Fesztiválján a Jancsó Miklós vezette zsűri a „Legjobb produkció” díját, a Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a fiatal színikritikusok a „Legjobb táncprodukció” díját ítélték oda, a Budapest Fringe Fesztiválon pedig szakmai díjat nyert.

A további online előadásokról a társulat honlapján és Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Kiemelt kép: Részlet a Karc című darabból (Fotó: Dusa Gábor)