A Legjobb Musicalnek járó elismerést 1949 óta adják át minden évben, ezzel az egyik legrégebben megkülönböztetett kategória a Tony-díj történetében. 2020-ban három zenés Broadway darabot neveztek a Broadway legjobbjainak járó díjra, az eheti részben ezeket fogom bemutatni.

A kategóriák bemutatását hagyományosan a Tony ceremónia utolsónak felfedett díjazottjával kezdem, ez pedig nem más, mint a Legjobb Musical. Az elismerést olyan zenés színdarab kaphatja, amelyet korábban még nem mutattak be a Broadway-n, szóval nem egy klasszikus produkció újragondolása (ennek külön kategóriája van, Revival of a Musical néven). A csonka szezon miatt a szokásos négy-öt jelölttel eltérően 2020-ban a díjra csak három musicalt nomináltak, amelyek mind a jukebox musical műfajába tartoznak.

Vajon melyik zenés darab fogja elvinni idén a legjobb musicalnek járó elismerést? Íme a jelöltek!

Jagged Little Pill

Idén a legtöbb, összesen 15 jelölést tud magáénak a 2019 novemberében bemutatott Jagged Little Pill című rock musical. A zenei alapot egy 1995-ben azonos címen megjelent album adta, amelynek szerzője Alanis Morissette. A színpadi adaptációt már 2013 óta tervezik Tom Kitt-tel, aki korábban a Next to Normal című produkcióban is közreműködött, mint zeneszerző. A Jagged Little Pill alaptörténete néhány szempontból hasonlít is az előbb említett musicalhez. A középpontban szintén egy család áll, amely látszólag tökéletes, kertvárosi hétköznapjait éli. Ám a mélyen elnyomott problémák itt is hamar a felszínre kerülnek. A musical a karaktereken keresztül olyan fontos társadalmi kérdéseket dolgoz fel, mint a függőség, a biszexualitás, a mentális egészség, a szexuális erőszak és a traumák feldolgozása. Csupa olyan téma, amelyeknek megvitatására egy musical képtelen – mármint a sztereotípia szerint, amelyet a műfaj évről évre megcáfol. A darab olvasópróbáit olyan Broadway sztárokkal kezdték, mint Idina Menzel (Wicked, Jégvarázs, Rent), Michael Park (Dear Evan Hansen) és Philippa Soo (Hamilton), és habár a Broadway produkcióba más színészek kerültek, a szereposztás mégsem mondható gyengének, hiszen a Legjobb Színésznő és a Legjobb Mellékszereplők kategóriájában is jelöltek színészeket a Jagged Little Pill-ből.

Jagged Little Pill (Fotó: Matthew Murphy)

Moulin Rouge! The Musical

Ki ne ismerné a 2001-es zenés, romantikus filmet Ewan McGregor és Nicole Kidman főszereplésével? Mindannyian hallottunk már a Párizs utcáin ragyogó Moulin Rouge épületéről, ahová a kor bohémjai gyűlnek össze mulatni. Azonban semmilyen fény és csillogás nem ér fel a mulató egyik örömlánya, Satine gyönyörűségéhez. Satine nem ismeri az igazi szerelmet, amíg a fiatal Chistian be nem lép az életébe. A férfit rögtön rabul ejti a nő szépsége, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a reménytelen szerelem beteljesülhessen. A különös hangulatú musical (filmben és színpadon is) a kor populáris slágereit vegyíti össze néhány eredeti dallal. A produkció 2019 júniusában debütált a Broadway-n, a két szerelmes szerepében Aaron Tveit-tel és Karen Olivo-val. A 74. Tony-díjra a Legjobb Musicalen kívül további 12 kategóriában jelölték, és ezek közül ugyebár az egyik Aaron Tveit egyeduralma a Legjobb Férfi Főszereplők között. A színházak újra nyitását követően tervben van, hogy a Moulin Rouge! színpadi adaptációját nemzetközileg is bemutassák a londoni West Enden, illetve Ausztráliában.

Moulin Rouge! The Musical (Fotó: Joseph Marzullo)

Tina: The Tina Turner Musical

A Tina Turner életét feldolgozó előadás összesen 12 jelölést kapott, és természetesen a legjobb musicalért járó elismerésért is bejelentkezett. A címszerepet játszó Adrienne Warren-t is jelölték a Legjobb Női Főszereplő kategóriában. A színésznő gyerekkorától kezdve rajong Tina Turner-ért, így rendkívül szerencsésnek érzi magát, hogy a példaképét játszhatja el, és még találkozhatott is a legendás énekesnővel. A produkció eredetileg a West Enden debütált 2018-ban, és a jó fogadtatás és az elismerések miatt egy évvel később már a Broadway-n nyitotta meg kapuit az amerikai közönség előtt. A musical betétdalai természetesen Tina Turner slágereiből tevődnek össze, a történet pedig az énekesnő életét mutatja be egészen a már mindannyiunk által ismert csúcsig. Azonban a kevésbé ismert nehézségek leküzdése és a kezdetek is részei a musicalnek. Tina Turner harca az önkifejezéssel, a rasszizmussal és a manipuláló férfiakkal mind-mind része a produkciónak, szóval még az igazi rajongók is találkozhatnak néhány újdonsággal, miközben nosztalgiáznak a jól ismert Tina Turner számokkal.

Tina: The Tina Turner Musical (Fotó: Manuel Harlan)

Kiemelt kép: A Tony-díj Legjobb Musical jelöltjei (Fotó: The Tony Awards)