Október 15-én kihirdették a 2020-as Tony-díj jelölteket. A Broadway koronavírus miatti félszezonjának köszönhetően a szokásos ceremónia, amelyet idén már 74. alkalommal rendeznek meg, kicsit eltért a szokásos forgatókönyvtől. Meglepetések és kihívások vannak bőven, de ahogy a jelölteket bejelentő James Monroe Iglehart is megmondta: „A színház mindent túlél. A színház állandó.” Az idei Tony-díj átadó számunkra is különleges, hiszen ezúttal egy egész cikksorozatot szánunk a kategóriák részletesebb bemutatására, amely szombatonként lesz olvasható. Az alábbi bevezetőcikkben pedig megismerkedünk magával a díjjal és a szokatlan körülményekkel.

„Amikor először megkapod [a Tony-díjat], két dolog tűnik szembe: a fényesen csillogó felső rész és a nehéz, erős alap. Ez az erős alap jelképezi a színházi élet alapjait: az emlékeket, az inspiráló embereket, évek kemény munkáját.” – fogalmazta meg James Moroe Iglehart. Az Antoinette Perry-díjat (amit a köznyelv csak Tony-díjként emleget) 1947-ben adták át először. Ezt az elismerést kizárólag Broadway-en játszott vagy rendezett előadásért kaphatja meg egy művész, aki az adott évadban részese volt egy Broadway produkciónak. A kategóriák száma az évek során sokat változott: a hatvanas évektől megkülönböztették a prózai műveket a zenés színdaraboktól, sok kategória megszűnt, végül a kezdeti 11 kategóriából 26 lett. A 74. díjátadó azonban még a kategóriák számában is kivételes lesz.

Aki azt hitte volna, hogy a koronavírus miatt elmarad az idei Tony-díj átadás, az nagyot tévedett. A színházak valóban nyolc hónapja csendesek (ami a Broadway történetének leghosszabb kihagyása), de azért 2020 is tartogatott néhány produkciót, amelyeket érdemes díjazni. Az átadó gála pontos időpontja még nem ismert, ám az biztos, hogy online kerül majd megrendezésre. A korábbi Tony-díjas színész, James Monroe Iglehart október 15-én az alábbi videóban jelentette be az idei jelöltek listáját 25 kategóriában:

A 74. Tony-díj jelöltjei több szempontból is történelmet írnak: most először minden jelölt a Legjobb Musical kategóriában műfaját tekintve jukebox musical. Ez olyan zenésszínházi előadás, amelynek a zenéje korábban írt dalokon alapul, amelyek alapvetően nem a darabra íródtak. Az idei jelöltek (Jagged Little Pill, Moulin Rouge! The Musical, Tina: The Tina Turner Musical) mind ebbe a műfajba tartoznak. Talán még ennél is nagyobb furcsaság, hogy egy kategória teljesen eltűnt. 1994 óta 2020 az első olyan év, amikor nincsen jelölt a Felújított Musical (Revival of a Musical) kategóriában, hiszen az egyetlen karantén előtt bemutatott jelölt, a West Side Story 2020-as felújítása egy nappal a nevezési határidő után nyitott meg.

Ám a 74. Tony-díj jelölésekkel kapcsolatos minden megdöbbenést felülmúl a Legjobb Férfi Főszereplő egy Musicalban (Best Leading Actor in a Musical) jelöltek kategóriája. Vagy mondhatnám azt, hogy jelölt? Hiszen nincs értelme a többesszámnak, ha ezért az elismerésért csak egyetlen színész, Aaron Tveit „versenyzik”, akit a Moulin Rouge!-ban nyújtott alakítása miatt neveztek a díjra. Habár arra volt már példa, hogy egyetlen jelölt szerepelt egy kategórián belül, a legjobb főszerepért eddig minden műfajban hagyományosan kellett megküzdeni.

Hogy ki is az az Aaron Tveit, és a markában érezheti-e már a Tony-díjat, az kiderül szombaton, a cikksorozat első részében!

Aaron Tveit, mint Tony-díj jelölt (Fotó: The Tony Awards)

Kiemelt kép: A 74. Tony-díj jelöltjei (Fotó: Playbill.com)