Idén a Tony-díjért 25 kategóriában versenyeznek a Broadway csonka szezonjának legjobbjai. De a Legjobb Férfi Főszereplő egy Musicalben (Best Leading Actor in a Musical) kategória minden furcsaság közül kiemelkedik, hiszen itt tulajdonképpen nem is beszélhetünk versenyzésről. A cikksorozat első részében ezt a kategóriát vesszük nagyító alá, pontosabban az egyetlen jelöltet: Aaron Tveit.

Az, hogy egy kategóriában csupán egyetlen jelölt szerepel, nem egyedülálló a Tony történetében, azonban igazi ritkaságnak számít. 1995-ben Andrew Lloyd Webber Sunset Boulevard című musicalje két kategóriában is (Legjobb Szöveg, Legjobb Eredeti Darab) egyedüli jelöltként vehette át a Tony-díjat. Azonban egyéni kategóriákban még nem volt példa arra, hogy valaki versenytárs nélkül lett volna nevezve, szóval 2020-ban Aaron Tveit (akár megnyeri a Tony-díjat, akár nem) mindenképpen történelmet írt.

Habár Aaron Tveit az első Tony-díját nyerheti meg az idén, Broadway produkciókban már korábban is közreműködött. A színpadon talán az első szerepe volt a legismertebb és legsikeresebb a Next to Normal című musicalben. A darab egy olyan témát dolgoz fel, amelyet elsőre nem is tudnánk elképzelni a zenés színházban. A történet egy családanyáról szól, akinek nap mint nap mentális betegségekkel kell megküzdenie, miközben 16 éve elhunyt gyermekét gyászolja. Aaron Tveit a halott fiú, Gabe szerepében jelenik meg, mint az anya nyughatatlan tévképzete. Maga az előadás 2009-ben három Tony-díjat, majd 2010-ben egy Pulitzer-díjat is bezsebelt, ám Tveit (lenyűgöző alakítása ellenére) nem lett jelölve a Legjobb Férfi Mellékszereplő egy Musicalben kategóriában a díjra.

Azok számára sem lehet Tveit ismeretlen, akik kevésbé jártasok a Broadway világában, hiszen A nyomorultak 2012-es filmadaptációjában Enjolras szerepében is láthattuk.

Aaron Tveit, Alice Ripley és J. Robert Spencer a Next to Normal című musicalben (Fotó: Writers Theatre)

Ki gondolta volna, hogy Aaron Tveit éppen a Moulin Rouge!-ért kapja meg a Broadway legnagyobb elismerését? Azonban ne szaladjunk ennyire előre, hiszen biztos győzelemről még ebben a bizarr helyzetben sem beszélhetünk. Ahhoz, hogy Tveit valóban átvegye a Tony-t, a szavazók 60%-ának még valóban rá kell szavaznia. Attól még, hogy ő az egyetlen jelölt, a díj nem jár neki automatikusan (habár elég nagyok az esélyei). Ebből a különös esetből felmerülhet még egy jogos kérdés: tényleg nem volt senki más, aki versenyezhetett volna a kategóriában? A másik potenciális jelölt Chris McCarrell lehetett volna, aki a The Lightning Theif: The Percy Jackson Musical című darabban játszotta a főszerepet. Azonban maga az előadás elég vegyes kritikákat kapott, és az, hogy kevés a lehetséges jelöltek száma, nem azt jelenteti, hogy bármelyik produkció jelölt lehet, amelyet idén mutattak be. A Tony-díj minőségének megóvására hivatkozva a Tony Igazgatói Bizottság úgy döntött, hogy nem jelöli a Villámtolvaj musical adaptációját a díjra.

Aaron Tveit és Karen Olivo a Moulin Rouge! című musicalben (Fotó: Joseph Marzullo)

Azonban Aaron Tveit a Moulin Rouge! Christianj-ének szerepében nem csak a Satine-t, hanem a kritikusokat is sikerült meghódítania. A New York Times kritikusa szerint Tveit erre a szerepre született, sőt mi több, élete alakítását hozza. A Moulin Rouge!-t 2019 nyarán mutatták be a Broadway-en, azonban a koronavírus miatt az előadás csak tiszavirág életű volt. Remélhetőleg, amikor a színházak újra megnyitnak, a produkció is visszatér. Addig is itt van Aaron Tveit és Karen Olivo egyik duettje a musicalből:

Kiemelt kép: Aaron Tveit, mint Tony-díj jelölt (Fotó: The Tony Awards)