A valós eseményekből kiinduló Gettó szerelem című családtörténet szerint Auschwitzban egy zsidó kisfiú úgy ment meg egy éppen sétálgató cigány kislányt, hogy behúzza magával egy pöcegödörbe, ahol már többen is bujkálnak. Ebből a meglepő és önfeláldozó gesztusból később házasság lesz, melyből születik egy félcigány, félzsidó lány, aki elszökik otthonról és felnőtt korában prostituált lesz. A cigány asszony, aki végig zsidóként él a Kádár-rendszerben, nem képes elviselni lánya elvesztését, és elveteti tőle az unokáját, akit saját felügyelete alá helyeztet.

A színmű olyan kényes kérdéseket tárgyal mint a cigány-zsidó együttélés, a zsidóság és a kommunizmus, az asszimiláció és önhazugság, kényszer és önkéntesség, illetve pszichológiai szempontból vizsgálja a másod-és harmad generációk terheit.

Réczei Tamás dramaturg, színigazgató mielőtt színpadi rendezői diplomát szerzett volna, újságíróként dolgozott, ami megmagyarázza a valós események ábrázolásához fűződő vonzalmát. Gettó szerelem a magyarországi Nyári Zsidó Fesztivál felkérésére született meg néhány évvel ezelőtt, a premierjét azonban törölték, mert a fesztivál végül úgy döntött, hogy nem foglalkozik a darab kényes kérdéseivel.

Április 24-én 21 órai kezdettel azonban Zoomon keresztül a magyar közönség is részese lehet az egyedülálló produkciónak, amelynek felolvasása a 2021-es Spring Weekend elnevezésű programsorozat részeként a Theater Honoring Vaclav Havel Festival keretén belül valósul meg. Az esemény kortárs európai színdarabokat mutat be színpadi felolvasások révén New York-i színészek és rendezők előadásában és rendezésében.

Kiemelt kép: jelenet az előadásból (Fotó: Ctibor Bachraty)