A Nemzeti Színház február 16-án mutatja be legújabb történelmi drámáját. Az Egy ember az örökkévalóságnak szerzője a neves angol drámaíró, Robert Bolt, aki többek között olyan filmek forgatókönyvén dolgozott mint az Arábiai Lawrence, a Doktor Zsivágó és A misszió. A történet VIII. Henrik uralkodása idején játszódik, a főszerepben Morus Tamással, a király tanácsadójával, aki evangéliumi tisztasággal vállalta elveit és inkább elbukott, mintsem megtagadta azokat.

Pillanat az Egy ember az örökkévalóságnak próbáján (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

VIII. Henrik új feleséget szemelt ki magának, a pápától azonban nem kapta meg az engedélyt a válásra. A király ezért, hogy függetlenítse magát a pápai hatalomtól saját egyházat alapított, és önmagát tette meg az új, anglikán egyház fejének. Morus, az országszerte nagyra becsült tudós azonban helytelenítette ezt a lépést és nem tette le a hűségesküt a király mellett. Ezután hazaárulásért perbe fogták.

Haladás vagy elvhűség, gátlástalanság vagy erkölcsösség, reálpolitika vagy illúziók? Nem csupán a történelemformáló személyiségeknek kell ezek közül választania, a hétköznapi ember életében is fontos kérdés melyik úton halad. Bolt ezen drámájában a mára boldoggá és szentté avatott Morus Tamás, az államférfiak és jogászok védőszentjének tragédiáját írta meg.

Pillanat az Egy ember az örökkévalóságnak próbáján (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

„A drámairodalomban azok az igazán izgalmas hősök, ahogy Hamlet mondja, akik egy kizökkent világban léteznek. Aztán vagy próbálnak tenni valamit, hogy visszazökkentsék a világot a normális kerékvágásba, vagy elviselik a negatívumait. Robert Bolt hőse, Morus Tamás olyan lázadó, aki egyedül vívja meg a maga forradalmát” – mondja Csiszár Imre rendező.

Az Egy ember az örökkévalóságnak főszerepét Rátóti Zoltán, a fiatal királyt, VIII. Henriket Fehér Tibor alakítja. Az előadásban színpadra lép mások mellett Schnell Ádám, Söptei Andrea, Bodrogi Gyula, Rubold Ödön, Csurka László és vendégművészként Tímár Éva is. A bemutató február 16-án lesz a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon.

Az Egy ember az örökkévalóságnak díszletterve (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Szereplők: Rátóti Zoltán (Morus Tamás), Schnell Ádám (Thomas Cromwell), Tóth László (Norfolk hercege), Söptei Andrea (Alice More), Barta Ágnes (Margaret More), Nagy Márk (Richard Rich), Bakos-Kiss Gábor (Hétköznapi ember), Bodrogi Gyula (Wolsey bíboros), Fehér Tibor (VIII. Henrik), Berettyán Nándor (William Roper), Rubold Ödön (Chapuys követ), Tímár Éva mv. (Egy asszony), Csurka László (Cranmer, canterbury érsek), Herczegh Péter (Chapuys titkára)
Alkotók: Szlávik István (díszlettervező), Szakács Györgyi (jelmeztervező), Kulcsár Edit (dramaturg), Kernács Péter (rendezőasszisztens), Csiszár Imre (rendező)
Bemutató: 2019. február 16., Nemzeti Színház (Gobbi Hilda Színpad)

Kiemelt kép: Pillanat az Egy ember az örökkévalóságnak próbáján (fotó: Eöri Szabó Zsolt)