A Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny fődíját nyerte el az új Pécsi Vásárcsarnok, a díjátadót május 23-án tartották Ljubljanában.

A 2014 óta kétévente megrendezett Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti verseny idei pályázatára több mint 300 pályamű érkezett 23 európai országból, köztük 29 magyar. A hazai homlokzati megoldások közül két magyar pályázat jutott döntőbe: egy máriaremetei családi ház (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft. – Kalmár László, Rose Balázs és Zsuffa Zsolt) és a megújult pécsi piac épülete. Az új Pécsi Vásárcsarnok tervezői Getto Tamás DLA és Sztranyák Gergely DLA (GETTOPLAN Bt.), kivitelezője a B Build & Trade Kft. volt. A szakmai zsűri méltatása szerint az új vásárcsarnok burkolatát óriási fehér felületek, hosszan elnyúló falak különleges térhatása és egy nagyszabású üvegfal határozza meg. A piac különlegessége, hogy íves, karcsú, féloldalt üvegezett kialakítású homlokzata egy római bazilikára emlékeztet, míg az egybefüggő belső tér a keleti bazárok nyüzsgését idézi.

A szakmai versenyen első alkalommal nyerte el a fődíjat magyar pályázat, aminek köszönhetően 2026-ban Magyarországon zajlik majd a Baumit Life Challenge díjátadója.

Kiemelt kép: Az új Pécsi Vásárcsarnok (Forrás: pecsivasarcsarnok.pvh.hu)