A romantikus lelkeknek és az orosz művészet szerelmeseinek kedvez a Magyar Állami Operaház 2023. szeptember 24-i évadnyitó hangversenye, az OPERA186, melyet immár hagyományosan operanyitánnyal indítanak. Többek között megjelenik majd Glinka Ruszlán és Ludmillája is, mely Puskin azonos című verseskötetén alapul, viszont az szinte biztos, hogy ezen az estén a kijevi nagyherceg lánya lesz az egyetlen királylány, aki azt várja majd, hogy megmentsék!

A műsoron helyet kap Szergej Rahmanyinov 2. zongoraversenye, mely mondhatni megmentette a szerzőt I. szimfóniájának bukása után, ezáltal nem csak a klasszikus romantikus történetek kerülnek középpontba, hanem a mindig aktuális újrakezdés is. Bár ez a mű inspirálta Eric Carmen All by myself című slágerét, a műkedvelők biztosan nem lesznek teljesen egyedül az Operaházban! A zongoraverseny szólistája a húszas éveiben járó, Junior Prima- és Cziffra tehetség díjas Balogh Ádám lesz, aki ugyan már nemzetközi és magyar porondon is bizonyított, először lesz hallható az Operaházban és az OPERA zenekarával.

Az estet Csajkovszkij 5. szimfóniája zárja, mely a szerző életének utolsó ciklusához tartozik. Eredetileg a mű az ember sorsával folytatott hadakozását dolgozta volna fel, a lezárás mégis életvidám, lidérces jóslat helyett, óda a végső diadal romantikusságához. Az este folyamán, az izraeli születésű, Pinchas Steinberg vezényel majd, aki nemzetközi sikerei mellett, visszatérő vendége a Magyar Állami Operaház Zenekarának.

2023. szeptember 24-én, a romantikus, ugyanakkor cseppet sem reménytelen vasárnapra vágyóknak kétségkívül az Operaházban a helye!

Kiemelt kép: Zenekari koncert a Magyar Állami Operaházban (Fotó: Berecz Valter)