Egyre népszerűbb a budapestiek körében a főváros új társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés. 2022-ben már közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre, miközben egyre nagyobb civil aktivitást és közösségi kampányokat láthattunk a szavazatokért folytatott versenyben: a nyertes ötleteket a Fővárosi Önkormányzat valósítja meg.

Mindenki szeretne egy kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, vagy akár egész Budapestet. A közösségi költségvetés pont ilyen fejlesztésekre, változtatásokra ad lehetőséget. A program keretében a település költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a lakosok tehetnek javaslatot. A Főváros egymilliárd forintos keretet biztosít a budapestiek által beadott legnépszerűbb ötletek megvalósítására.

A közösségi költségvetés minden évben az ötletgyűjtéssel kezdődik – ez zajlik most, december 31-ig. Az ötleteket rövid regisztrációt követően az erre a célra létrehozott online felületen, az otlet.budapest.hu oldalon lehet benyújtani, ahol az aktuális szabályok is elérhetőek. Az ötleteket céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában lehet beadni: Zöld Budapest (zöldebb utcák, üdébb parkok, környezettudatos megoldások), Esélyteremtő Budapest (társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek támogatása), Nyitott Budapest (együttműködések, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, közösségépítő ötletek). Ezen túl általános, egész Budapestre vonatkozó ötletek továbbra is beadhatóak lesznek, ezek azonban külön kategóriában szerepelnek majd a szavazáskor.