November 15-én ismét műsoron A Jelentéktelen a Jurányi színháztermében. Pass Andrea rendezőt és Garai Judit dramaturgot Gogol A köpönyeg című elbeszélése inspirálta.

„Ki a jelentéktelen? Hát akit a kevésbé jelentéktelenek annak tartanak. És ki a jelentékeny? Természetesen az, aki a jelentéktelenek felett áll. És ki áll a jelentékenyek felett? Akinek díszesebb a köpönyege. A rongyos kabát alá viszont könnyedén beférkőzik a Pétervári Fagy. Akakij Akakijevics, hallod ezt? A Hosszú Karmú Szabó is megmondta, hogy a köpenyedet már nem lehet megfoltozni. Újat kell csináltatni! Majd a nyusztprém helyett vadmacskaszőr kerül a gallérodra, az olcsóbb és senki sem veszi észre. Kivéve az Alvilági Szatócsot. Meg az Érzékeny Hivatalnokot, de neki meg úgyis szívműtétje lesz. Csak a Légy ne köpjön! Benne nem lehet bízni” – áll az előadás színlapján. 

Pass Andrea szerint Gogol történetei a lélekbemaró humánumtól erősek, humora pontos tükröt tart gyarlóságainknak, az elbeszéléseit jellemző fantasztikum pedig még élesebb kontúrokat rajzol a valóságnak. Így van ez A köpönyeg című elbeszélésében is, amely ennek a drámának is az inspirációja: középpontban az ember, a cél az emberiesség felkeltése. A gogoli világ mai közegben. A humánum minden jól működő társadalom alapja.

A tavaly szeptemberben bemutatott előadást Friedenthal Zoltán, Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Pallag Márton, Lengyel Benjamin, Tóth Zsófia, Lestyán Attila és Hegymegi Máté játsszák. A jelmezeket Pető Kata, a díszletet Bobor Ágnes tervezte, az előadás konzulensei Szenteczki Zita és Kovács D. Dániel voltak.

kiemelt kép: részlet A jelentéktelen című előadásból (fotó: Dömölky Dániel)