„Június 28-án lesz egy éve, hogy elveszítettük kiváló kollégánkat és kedves barátunkat, Radnai Annamáriát. A Katona József Színház dramaturgja, nagyklasszikusok és izgalmas modern szerzők értő fordítója, megannyi fiatal kolléga mestere és tanára 55 évesen távozott közülünk.” – áll a Katona József Színház közleményében.

Németh Gábor akkor így búcsúzott tőle: “Egy bizonyos szint fölött ilyenkor mindenkiről megírják, hogy pótolhatatlan. A legjobb, tehát pótolhatatlan. Pótolhatatlan és felejthetetlen vagy, egészen a következő halálig, onnantól majd az új halott lesz felejthetetlen és pótolhatatlan, minimum egy hétig.”

Kivételesen termékeny munkásságát megannyi színházi előadás szövegkönyve őrzi, nagyszerű fordításait orosz és angol nyelvből a színházak rendszeresen játsszák. Sok éven át elnöke volt a Színházi Dramaturgok Céhének, 1992-től tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2006-tól osztályvezető tanárként, 2009-től adjunktusként, később egyetemi docens, majd intézetvezető lett, és 2012-ben DLA fokozatot szerzett. Dokumentum- és filmírói tevékenységét rangos filmes díjak sokaságával jutalmazták, 2003-ban átvehette a Bálint Lajos gyűrűt, majd 2004-ben a Jászai Mari-díjat is.

Most vasárnap este 7 órakor legközelebbi kollégái és barátai szeretnék megidézni szellemiségét. A koronavírus okozta vészhelyzet kényszerű bezárása után különösen nagy örömükre szolgál, hogy ebből az alkalomból személyesen találkozhatnak a Katona József Színház előterében.

Szeretettel várnak mindenkit, aki ismerte és szerette Annamarit, és aki egy jó bor mellett szívesen osztja meg vele kapcsolatos történetét vagy hallgatja, ahogy mások teszik ezt. A felkért beszélgetők Dohy Balázs e.h., Garai Judit, Németh Gábor és Novák Eszter, a beszélgetést Lőkös Ildikó vezeti, a videóbejátszásokat pedig Kazimir Annamária szerkeszti.

Kérik, hogy aki fotókkal, videóanyaggal, esetleg ismeretlen szövegekkel tudná bővíteni az est programját, küldje el ezeket a dramaturgia.katona@gmail.com címre.

Kiemelt kép: Radnai Annamária (fotó: Horváth Judit)