Hamarosan érkezik a koncertszezon egyik legpörgősebb, legintenzívebb fesztiválja, a Prokofjev-maraton: február 4-én nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek várják a közönséget a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvényén.

Csodagyerek, lázadó, innovátor, 20. századi zseni, lebilincselően sokszínű figura – ez mind egyszerre a legendás orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev. Mozarthoz hasonlóan ő is ötévesen írta első zongoradarabját, kilencévesen pedig már az opera műfajával próbálkozott. Muzikalitása mellett sakktudása is kivételes volt: a későbbi világbajnokot, José Raúl Capablancát is legyőzte egy alkalommal. Prokofjev egyedi hangú műveit nemcsak a hangversenytermekben hallhatjuk: ez idáig 164 filmben és tévés produkcióban is megszólaltak darabjai.

2008 óta minden évben megrendezésre kerül a Prokofjev-maraton, idén február 4-én. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 10 óra 30 perctől a Budapesti Vonósok előadásában hangzik el a Péter és a Farkas című zenés mese, majd 12 óra 30 perctől a MÁV Szimfonikus Zenekar játssza a szerző 1944 nyarán írt V. szimfóniáját. 15 órától a Győri Filharmonikus Zenekar játszik részleteket a Rómeó és Júlia című balett zenéjéből összeállított első és második szvitből. 17 órától a Budafoki Dohnányi Zenekar és Kelemen Barnabás lép színpadra a szerző I. hegedűversenyével, az együttes emellett a Kizsé hadnagy filmzenéjéből született szvitet is megszólaltatja. 19 órától a Pannon Filharmonikusok töltik meg a nagytermet Balog József zongoraművésszel, a napot pedig 21 órakor a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Iván vezényletével. Mesés befejezésre számíthat a közönség, ugyanis az utolsó koncerten a Hamupipőke első és harmadik szvitjéből fognak elhangozni részletek. 

Palojtay János (Fotó: Raffay Zsófia)

Egy másik helyszínen, a Fesztivál Színházban 11 óra 30 perckor indul a nap Palojtay János zongorakoncertjével, 13 óra 30 perctől Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora), Pivon Gabriella (fuvola) és Mali Emese (zongora) kamaramuzsikálnak. 16 órától Pusker Júlia hegedűművész játékát hallhatják a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival, majd 18 órától Báll Dávid zongoraművész szintén a Fesztiválzenekar zenészeivel lép fel. A nap ezen a helyszínen 20 órakor egy dalesttel zárul Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev főszereplésével. A maraton során a szervezők az Üvegteremben és az Előadóteremben is készülnek ingyenes programokkal: koncertfilm-vetítések és extra koncertek színesítik a napot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában.

Kiemelt kép: Kelemen Barnabás (Fotó: Müpa)