A Balázs Béla-díjjal, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal és német állami díjjal kitüntetett, Oscar-díjra jelölt érdemes művész, rendező, író és producer, Kabay Barna augusztus 15-én ünnepli a 75. születésnapját, ennek alkalmából retrospektív programsorozatot tartanak Budapesten, valamint Erdélyben, a Felvidéken és több magyar városban is július és október között.

A legelső program a Filmrengeteg Filmfesztivál keretében lesz megtartva egy Mini retrospektív képében: július 27-én a Petényi Katalin és Kabay Barna rendezésében megjelent Szigorúan ellenőrzött életek című 2012-es dokumentumfilmet láthatja majd a közönség, július 28-án pedig A feltaláló című film kerül levetítésre, amelyből Kabay producerként és forgatókönyvíróként vette ki a részét. 

A programsorozat október 5. és 11. között többek között a Budapest Cinema MOM-ban is folytatódik, ahol Petényi Katalin és Kabay Barna Pannonhalmi Szamizdat című dokumentumfilmjének ősbemutatója mellett megtekinthetőek lesznek az In Memoriam Gyöngyössy Imre, az A közvetítő, a Hitvallók és ügynökök, a Szigorúan ellenőrzőtt életek, a Fedőneve „Bíboros” és a Szép magyar ének dokumentumfilmek, valamint Gyöngyössy Imre Stigma névre keresztelt kötete alapján készült versfilm. Emellett olyan játékfilmek is, mint a Jób lázadása, a Száműzöttek, a Cseppben az élet és az A Feltaláló

Kiemelt kép: Petényi Katalin és Kabay Barna (Fotó: Bugány János/MTI)