Április 11. és 26. között több programmal is várja az érdeklődőket a Marczibányi Téri Művelődési Központ, ahol a színházi előadások mellett, koncertekkel, kerekasztal beszélgetésekkel és gyermekprogramokkal is készülnek a szervezők. 

A költészet napja előtt tisztelegve április 11-én Költészet napi versmaraton várja a nagyközönséget, ahol Bálint András előadásában Radnóti Miklós versek, naplórészletek, levelek, korabeli újságcikkek, törvények szövegei hangzanak el. Az est folyamán 20 órától fellép Hűvösvölgyi Ildikó, Kautzky Armand és Rák Kati színművész is. A színház szerelmesei április 7-én a Román Sándor Entertainment produkcióját tekinthetik: legújabb darabjukban egy már klasszikusnak számító történetet gondoltak újra és vitték színpadra. A darab főhőse az életművész, sármos és minden nő szívéhez kulccsal rendelkező jóvágású playboy, aki nem mellesleg főállásban gazdag nőket szabadít meg drága ékköveiktől. A programok széles választékából Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter közön alkotása, A padlás sem marathat ki. Ezen a Padláson Ég és Föld között minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények. De nem csak ők, hanem a Pesti Magyar Színiakadémia harmadévesei is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, akik vizsgaelőadásukban a Dühöngő ifjúság című drámát mutatják be a nagyközönségnek. A Szindra Társulat tagjai pedig a Dr. Hertz című zenés művel érkeznek, amely a szív és lélek erőszakkal való harcáról szól. Ezt követően a Nonstop Impro és a Szindra társulat közös előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A Nálatok laknak állatok? című improvizációs előadásokban minden a pillanat műve, a közönség instruálhatja a szereplőket és részt vehet a játékban is. Április 26-án Női Posta címmel Oláh Ibolya ad koncertet.

Tóth Vera és a Budapest Orchestra (Fotó: jegy.hu)

Ezt követően Dolák-Saly Róbert, Pethő Zsolt és Szász Móni szórakoztatják a közönséget. Az előadás különleges, hiszen fentnevezettek helyett alteregóik népesítik be a színpadot: megjelenik a legendásan szenilis Besenyő Anti bácsi, a rózsaszín frizurás, pöttyös ruhás, de makulátlan lelkű Besenyőné Bényei Margit, akit kislánya, a nagyfogú Zigóta tart rettegésben megválaszolhatatlan kérdéseivel, de könyörtelenül támad Naftalin Ernő ötletológus is, aki jó szokása szerint piszkálja a közönséget, aztán a harsány Leopold, aki sajátosan értelmezett diafilm-vetítéseit közvetíti élőben és halóban. Az est hívatlan vendége Pandacsöki Boborján lesz, aki minden lehetőséget megragad, hogy felrúgja az eredeti műsortervet.

A zene iránt érdeklődőket Bősze Ádám zenetörténész előadássorozata várja, ahol a legismertebb zeneszerzők és az ő szerelmi életük kerül terítékre. Wagner, Mendelssohn, Puccini, Mozart, Brahms, Schumann, Britten, Liszt, Mahler és Beethoven – lehetnének ezek akár a főszereplők nevei is, de most csupán vezetéknevek, hiszen az általuk legvonzóbbnak tartott hölgyeken és férfiakon keresztül mutatja be Bősze a zenerajongók által oly kedvelt komponisták néha egyáltalán nem vonzó tulajdonságait. De lesz még Játék és Muzsika is hetven percben, ahol szép verseket hallhatunk neves színművészek előadásában, valamint zongoradarabokat, operaáriákat, dalokat zenei életünk legjobbjainak tolmácsolásában. A zenés irodalmi esten versre és muzsikára vonatkozó kérdések hangzanak el, a helyes válaszokkal pedig még ajándékokat is lehet nyerni. A vetélkedővel párosuló művészeti esteket a Ki nyer ma? című rádiós játékból ismert ötletadó, Czigány György vezeti. Ezen felül Indai zeneklubbal, a Budapest Orchestra által megtartott szakmai nappal, Tóth Vera és a Budapest Orchestra koncerttel, NYS klubkoncerttel és Dés László zongoraesttel is készültek a rendezők.

A legkisebbeknek Kaláka Koncerttel, Motolla Játszóházzal, Szeder és Lóci, valamint Halász Judit koncerttel, illetve a Párnamesék című előadással kedveskednek. Ezenkívül a rendezvény szervezői még a kutyabarátokra is gondoltak, hiszen az eseményen  részt vesz Démény, a vizsla is, aki közös szülinapi ünneplésre invitál mindenkit. De lesz még kenyérsütő workshop, HVG Extra pszichológia szalon és Guzsalyas Csángó Táncház is.

A részletes program a Marczibányi Téri Művelődési Központ oldalán érhető el. 

Kiemelt kép: Oláh Ibolya és Presser Gábor (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)