Közel öt évvel ezelőtt jelent meg Esterházy Péter és Szüts Miklós festőművész közös könyve, A bűnös. Presser Gábor még akkor, 2015 decemberében olvasta a regényt, és szinte azonnal elkezdte vele a munkát. „Lementem a zongorához, és próbáltam olvasás közben pár hangot játszani, “kísérni”, mint egy hangjátékban.” – írja Facebook oldalán a zeneszerző, aki posztjában részletesen mesél az alkotófolyamatról. „Prózát megzenésíteni ritkábban szokás, hajnalig ültem a hangszernél, de nem rögzítettem semmit, írtam pár jegyzetet. Nézegettem a képeket hosszasan. Reggel felhívtam Nyíri Sanyi hangmérnök kollégámat, hogy lássunk neki, megpróbálom. Nyolc napot dolgoztunk az anyagon, még az ünnepek előtt épp végigértünk rajta.”

Az elkészült anyag első verzióját CD-re vették, amit az író maga is meghallgatott. Nem sokkal később azonban Esterházy eltávozott az élők sorából, ezek után pedig Presser sokáig nem tudta folytatni a munkát az anyaggal. Hosszú évek után tavaly került újra elő A bűnös, majd idén, Esterházy hetvenedik születésnapja után két nappal elkészült a végleges verzió, amelyet a zeneszerző a nyilvánosság számára is elérhetővé tett. „Ez egy lehetséges variáció A BŰNÖS-re. Nem vagyok színész, nem tudom, hogy hova lehetne, kellene besorolni ezt az anyagot. Szívesen javítgatnám tovább is, de most leállok, benne hagyok egy-két vázlatos, vagy annak hitt megoldást, mert tartok tőle, hogy elveszítek valamit abból, ahogy azokban a decemberi napokban gondolkodtam A BŰNÖS-ről.”

Az elkészült hangjátékot az eredeti, Szüts Miklós által készített illusztrációkkal Presser Gábor hivatalos YouTube csatornáján lehet megtekinteni.

Kiemelt kép: Presser Gábor (fotó: Orbital Strangers)