A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél” – mondja Winston Churchill a Churchill és Garbo című darabban, melyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon immár közönség előtt, hosszú kényszerszünet után ezzel nyit újra a színház.

A francia szerző, Isabelle Le Nouvel alcímet is adott művének: A vén oroszlán és a szfinx. „Intim csúcstalálkozó” a 20. század két nagy alakja között. Erős, hatalmas személyiségek – egészen emberi közelségben. Winston Churchill: Hegedűs D. Géza. Greta Garbo: Nagy-Kálózy Eszter. Nick, Churchill titkára: Csiby Gergely. Rendező: Hegedűs D. Géza. Dramaturg és játékmester: Vörös Róbert. Látvány: Enyvvári Péter, jelmez: Szakács Györgyi. Hegedűs D. Géza és Nagy-Kálózy Eszter először játszanak a Rózsavölgyi Szalonban, Csiby Gergely pedig a teátrum visszatérő színésze.

Churchill és Garbo májusi premierjén túl a Szalon pótolja az elmaradt előadásokat is, melyekre már jegyet váltott a közönség. A játszóhely májusban az alábbi előadásokat tűzi műsorára: Churchill és Garbo, A két pápa, Táncórákromance.com, Végszó, Valami csaj(ok), Kései találkozás és Az utolsó óra.

Júniusban a szintén elmaradt Intim vallomások című darab (rendező: Sipos Vera) premierjét, júliusban pedig a Keresztül-kasul bemutatóját (rendező: Dicső Dániel) tervezi a színház.

A Rózsavölgyi Szalon a nyitás során kiemelt figyelmet fordít minden kötelező egészségbiztonsági előírásra. Ennek érdekében saját egészségvédelmi protokollt is alkotott: csak azok a művészek léphetnek színpadra, és azok a munkatársak dolgozhatnak a színházban, akik már védettek a vírussal szemben. A közönségforgalmi terekben számukra kötelező a maszkviselés. A védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőknek a jogalkotó nem tette kötelezővé a maszkhasználatot, a vezetés ugyanakkor arra kéri nézőit, hogy használjanak szájmaszkot, valamint a nézőtér különböző pontjaira kihelyezett kézfertőtlenítőket. A Rózsavölgyi Szalon minden előadás előtt közvetlenül is fertőtleníti a színházat, és a légkondicionáló berendezéseket az egészségvédelmi szabályoknak megfelelően folyamatosan tisztítja.

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza, Csiby Gergely és Nagy-Kálózy Eszter (Fotó: Molnár Miklós)