A Mézga család / MOM Kult / Rendező: Szűcs Gábor / április 15. 19:00

Ötven évvel ezelőtt mutatta be a Magyar Televízió az azóta kultikussá lett rajzfilmsorozatot, A Mézga családot. A három évadot megélt animációs széria különleges történetein, bohókás, szeleburdi, ám nagyon is szerethető családján generációk nőttek, és vélhetően nőnek még fel. Ebben segíthet A Mézga családból készülő vadonatúj, zenés színdarab is, melynek premierje a MOM Kultban lesz, majd pedig egész nyáron át tartó országos turnéra indul a produkció.

Az alkotók aktualizálták az eredeti történetet, így az előadásból megtudhatjuk, Géza hogyan dolgozza fel a kapuzárási pánikot, Paula valóban félrelép-e, Kriszta összejön-e újra a gót rockzenésszel, sőt Máris szomszéd sötét titkaira is fény derül. Mindeközben Aladár felfedezi MZ/X-et és a kalamajka tetőfokán megalakul a családi maffia. Az előadást váltott szereposztásban játssza többek között Magyar Attila, Bodrogi Attila, Balázs Andrea, Kokas Piroska, Andrádi Zsanett, Maszlay István és Tüzkő Sándor.

„Romhányi József és Nepp József remekül eltalált, felejthetetlen karakterei olyan valóságosak, hogy szinte lelépnek a képernyőről. Mi épp erre alapoztunk: a Mézga család karakterei keljenek életre a színpadon. Hiszem, hogy ez sikerülni fog, és a felhőtlen, zenés, szórakoztató előadás a fiatalokat is elrepíti egy térben és időben messzi, szebb világba, ami után ők is megértik, hogy mit jelent, ha a szüleiktől azt hallják: MZ/X, MZ/X, jelentkezz!” – mesélte az előadás rendezője, Szűcs Gábor.

Kapcsolódó írásaink:

A Szél kapuja / Nemzeti Táncszínház, Artus – Goda Gábor Társulata / Rendező: Goda Gábor / április 15. 19:00

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként mutatja be legújabb táncszínházi előadását Goda Gábor rendező-koreográfus. Számos kultúrában a szél a világot és az embert mozgató erő metaforája, mely ugyan sosem látható, de a hatását érzékeljük. A Szél kapuja az átjáró a kint és bent, a külvilág és az egyén, az anyagi világ és a szellemi tér között. A szél átjárja és összeköti ezeket, megsemmisíti a határokat, és bár nem vezet sehova, mindenütt jelen van. Az előadás mozgásvilágát a Tai Chi Chuan, a Shen Dao Kung Fu és az ezekből építkező természetes gesztusok ötvözete adja. Zenei világa pedig olyan hangszerekre, eszközökre épül, melyek a levegő mozgásának, áramlásának erejét használják. A Szél kapujában elhangzó szövegek alapját Fodor Ákos, Goda Gábor, Krasznahorkai László, Seneca és A. A. Milne munkái adják.

Pillanatkép a Gátak és gátlások próbájáról (fotó: Mészáros Zsolt)

Gátak és gátlások / Weöres Sándor Színház, Szombathely / Rendező: Czukor Balázs / április 16. 18:00

A szombathelyi teátrum olyan izgalmas előadás bemutatójára készül, melyben a város lakói is közreműködtek. A szülés és születés témáját boncolgató Gátak és gátlások célja nem más, mint hogy megmutassa azokat a társadalmi, közös tapasztalatokat, amelyekben idősek és fiatalok, férfiak és nők, egyszóval mindannyian érintettek vagyunk. Nem csak az előadás témája, hanem az alkotói folyamat is különleges volt, ugyanis valós, hús-vér emberek élményei adják az egész alapját.

A színház felhívására bárki jelentkezhetett, aki valamilyen formában hozzá szeretett volna szólni a felkínált témához. Nem csak szereplőket keresett a teátrum, hanem ötletelőket, együtt gondolkodókat is. A jelentkezőkkel személyes interjúkat készítettek, voltak anyák, gyerekek, szakértők és laikusok, vidékiek és fővárosiak, és mintegy félév alatt ez a maréknyi csapat tapasztalatot cserélt, ütköztették álláspontjaikat és közösen elhelyezték a Gátak és gátlások sarokpontjait. Ebből az anyagból rendezett előadást Czukor Balázs a Weöres Sándor Színház stúdiószínpadára.

Sacra HungaricaStúdió K Színház / Rendező: Urbán András / április 18. 19:30

A Stúdió K legújabb bemutatójának fókuszában egy független színházi társulat áll, akiknek tagjai egyszer csak rádöbbennek arra, hogy eddig téves úton jártak, rosszul látták a dolgokat és úgy döntenek, nyilvánosan kell mindezért vezekelniük. Hosszú és rögös út vezet a bűn felismerésétől a megtisztulásig, és ez idő alatt számos bonyodalom adódhat az ember életében. A Sacra Hungarica címet viselő előadást Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója állítja színpadra, aki most először rendez Magyarországon. A szereplőket Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György és Spilák Lajos alakítják.

A bűn paradoxona, avagy az apokalipszis magányos lovasaiCsokonai Nemzeti Színház, Debrecen / Rendező: Vlad Troickij / április 18. 19:00

Magyarországi ősbemutatóra készül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház. Volodimir Klimenko egyedi című színművét viszik színpadra, melyben a kortárs ukrán-orosz színház egyik legkülönlegesebb alkotója sajátos atmoszférájú történetben ütközteti Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének, valamint G.K. Chesterton Mr. Pond paradoxonjának kultikus főhőseit. A történet szerint két angol úr, Mr. Pong és Geheugen kapitány különös körülmények között Oroszországba kerül, ahol találkoznak Raszkolnyikovval, és szembesülnek a férfi beteges, nyughatatlan lelkével. Ennek hatására úgy döntenek, elvégeznek egy igazságügyi nyomozási kísérletet, hogy mélyebben is megértsék az uzsorásasszony megölésének körülményeit. Eközben olyan témákat kell, hogy átgondoljanak, mint hogy szabad-e ölni az igazság nevében? Az előadás rendezője Vlad Troickij, a főbb szerepekben Edelényi Vivien, Majzik Edit, Mészáros Ibolya, Mészáros Tibor, Újhelyi Kinga és Vranyecz Artúr lesz látható.

Jelenet a Riviérából (fotó: Rózsa Tamás)

RiviéraBelvárosi Színház, Orlai Produkciós Iroda / Rendező: Benedek Miklós / április 18. 19:00

Molnár Ferenc egyik talán kevéssé ismert, keserédes komédiájából rendez előadást Benedek Miklós. A történet helyszíne egy áruház ruhaosztálya, ahol épp átrendezik a kirakatot, a próbababák elegáns nagyestélyiket és szmokingokat kapnak, hiszen ez illik a dél-franciaországi Riviéra miliőjéhez. Misch, a minden női szívet megdobogtató kereskedősegéd munkáját azonban megzavarja, hogy az áruház Amerikát is megjárt, mérhetetlenül gazdag tulajdonosa, Casella hazatér és szemet vet szerelmére, Lujzára. A sikertelen segéd és a sikeres multimilliomos gyerekkori jóbarátok voltak, most újbóli találkozásukkor a kettejük közötti konfliktus feléled, amikor Casella elhívja Lujzát a Riviérára, az igazira… Az Orlai Produkciós Iroda legújabb előadásában a főbb szerepeket Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Schruff Milán és Ullmann Mónika alakítják.

Kapcsolódó írásaink:

Kiemelt kép: Jelenet A Mézga család című előadásból (fotó: MTI/Kovács Tamás)