Izgass fel! / TÁP Színház, Hatszín Teátrum / Rendező: Pányik Tamás / május 17. 19:00

Stephen Dolginoff thriller musicalje két tizenkilencéves, iskolázott fiatal fiúról szól, akik kiemelkedő intelligenciájuk ellenére, vagy éppen amiatt, arra vetemednek, hogy minden létező társadalmi normát eltapossanak. Nathan és Richard Nietzsche elméleteit tanulmányozva elhiszik magukról, hogy felsőbbrendű emberek, ennek igazolására pedig őrült ámokfutásba kezdenek, és elkövetik az évszázad bűntényének nevezett akciót. A dráma a már 34 éve bűnhődő férfi szemszögéből elevenik meg, aki a kegyelmi tárgyaláson emlékszik vissza a történtekre, ahol az őt képviselő ügyvéd mesteri védőbeszéde alapjaiban kérdőjelezi meg a halálbüntetés értelmét a fejlett társadalmakban.

Nathan szerepében Horváth Dániel és Kovács Máté látható, Richardot Cseh Dávid Péter játssza, Id. Nathan Végh Péter lesz, illetve Hegedűs D. Géza, Földes Eszter és Trill Zsolt hangja is felcsendül az előadás közben. A rendező Pányik Tamás.

Jelenet a Szürke galambból (fotó: Dömölky Dániel)

Szürke galamb / Katona József Színház, Kamra / Rendező: Gothár Péter / május 17. 19:00

Tar Sándor azonos című regényének színpadi változatát Németh Gábor és Gothár Péter jegyzik, utóbbi egyúttal az előadás rendezője is, aki az író életének és munkásságának nagy ismerője. A kivételes atmoszférájú krimi közvetlen a rendszerváltás után játszódik, ebben a zavaros időszakban sorra halnak meg a város lakói egyre különösebb körülmények között. A rendelkezési állományból visszahívott, alkoholproblémákkal küzdő Molnár hadnagy próbálja megoldani az eseteket, illetve megtalálni az összefüggést. Szerencsére nincs egyedül, a nyomozást segíti Malvin őrmester is.  Főbb szerepekben Fekete Ernő, Mészáros Béla, Pelsőczy Réka és Kocsis Gergely láthatók.

Hogyan nevezzelek? / Veres1 Színház, Belvárosi Színház / Rendező: Schlanger András / május 17. 19:00

Először a Belvárosi Színházban, majd egy nappal később Veresegyházán kerül bemutatásra Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière Hogyan nevezzelek? című komédiája Schlanger András rendezésében. Egy vidámnak induló vacsorapartyba csöppenünk, amelynek házigazdája a tanár házaspár, Élisabeth és Pierre. Ide érkezik meg az asszony luxusingatlan-ügynök bátyja, Vincent és annak bájos várandós felesége, Anne, valamint egy gyerekkori barát, a zenész Claude. A jó kedv egészen addig tart, amíg szóba nem kerül, hogy az érkező kisded milyen nevet kap majd a keresztségben, onnantól kezdve, hogy ez kiderül, feszülten esnek egymásnak a társaság tagjai. Rég elfeledett titkok és régi sérelmek kerülnek elő…

A történet filmváltozata 2012-ben két César-díjat is besöpört, a komoly kérdéseket is feszegető vígjáték az egyik legsikeresebb francia film lett. Az előadást játssza Verebes Linda, Kálid Artúr, Pál Tamás, Simon Kornél és Molnár Gyöngyi.

Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Borovi Dániel)

Vacsora öt személyre / Budaörsi Latinovits Színház / Rendező: Böröndi Bence / május 17. 19:00

A Budaörsi Latinovits Színház művésze, Böröndi Bence rendezésében láthatja hamarosan a közönség az észt író, Enn Vetemaa színművét. A történet helyszíne Észtország, pontosabban az Észt Szovjet Szocialista Köztársaság, valamikor az 1970-es évek végtelen közepén, egy olajbányászatból élő kisváros lakótelepi tisztaszobája. A főszerepben egy fiatal házaspár, afféle mintapolgárok, mérnök férj, tudós asszony, akik épp a férj szüleit várják vacsorára. Ahogy az lenni szokott, ilyenkor kezdenek a dolgok félresiklani. Pillanatok alatt csatatérré válik a vacsoraasztal, ahol győzni nem lehet, csak kevésbé veszíteni mint az ellenfél vagy az ellenség. Az előadást Páder Petra, Lengyel Benjámin eh., Spolarics Andrea, Ilyés Róbert és Chován Gábor játsszák.

Palo Verdes, Kalifornia / Csiky Gergely Színház, Kaposvár / Rendező: Rajkai Zoltán / május 18. 19:00

Ősbemutatóra készül május 18-án a kaposvári Csiky Gergely Színház. A teátrumban lesz először látható Joy Nicholson, magyar fordításban még meg nem jelent The Tribes of Palos Verdes című regényének színpadi változata, melynek adaptációját Enyedi Éva és Rajkai Zoltán közösen készítették. A történet főhőse a tizenéves Medina, aki a földi Paradicsomba, a kaliforniai Palos Verdesbe költözik családjával. Úgy tűnik, hogy új, boldog fejezet kezdődik az életükben, a régi bajok azonban hamarosan újra a felszínre törnek. Medina szüleinek házassága szétesőben, édesanyja az érzelmi szabadesés spiráljába kerül, ikertestvére pedig a kábítószer rabja. Medinára hárul a feladat, hogy minden erejét latba vetve összetartsa a családot. A főhőst Maizác Stefánia egyetemi hallható alakítja, a további szerepekben Stefánszky István, Csonka Ibolya, Kalmár Tamás és Benedek Dániel lép a közönség elé.

Pillanatkép a Palos Verdes, Kalifornia olvasópróbájáról (fotó: Csiky Gergely Színház)

Manon Lescaut / Erkel Színház, Budapest / Rendező: Szabó Máté / május 18. 19:00

A Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője, Szabó Máté rendezésében láthatja a közönség újra Puccini négyfelvonásos operáját, a Manon Lescaut-t. A XX. század egyik legnépszerűbb olasz zeneszerzőjének képzeletét megragadta Antoine Francois Prévost d’Exiles regényhőseinek, Manon Lescaut és des Grieux lovag szerelmi története, melyben a hősök egymásért szembeszállnak a társadalmi elvárásokkal, az elfogadott erkölcsi törvényekkel. Puccinival is hasonlóan szenvedélyes történet zajlott, Elvira Bonturihoz kötődő hatalmas érzelmeket mozgató viszonya töltötte be az életét, ami az olasz törvények szigora miatt nem válhatott hivatalos házassággá. Puccinit nem tántorította el a mű megkomponálásától, hogy a francia zeneszerző, Massanet már elkészítette saját operáját ebből a történetből. Bár Massanet operáját is nagy sikerrel játszották, Puccini Manonja is meghódította a világ színpadait. Az Erkel Színházban négy felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal játsszák majd az előadást. A két főszereplőt váltott szereposztásban Létay Kiss Gabriella és Rim Sae-Kyung, valamint Marcello Giordani és Boncsér Gergely keltik életre.

Kiemelt kép: Kovács Máté, Horváth Dániel és Cseh Dávid Péter az Izgass fel! főszereplői (fotó: Bernschutz Alexandra)