Fehér nyuszi, vörös nyuszi / Átrium / május 1. 19:30

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi egy olyan színdarab, amelynek nincs rendezője, se díszlete vagy jelmeze, de még csak próbafolyamata sem. A színész, aki játssza, a színpadon, a közönség előtt találkozik először a szöveggel, az előadás előtt 48 órával egy instrukciólista minden előzetes segítsége. Nassim Soleimanpour művét már több mint 50 nyelvre fordították eddig le, számos díjat és elismerést nyert, és most végre hazánkba is megérkezik az Átrium jóvoltából. Az ősbemutatót a Jászai Mari-díjas színész, rendező Alföldi Róbert játssza.

Pulóvergyűjtő / FÉM Arts & Café / Rendező: Pintér Gábor / május 1. 19:00

Budapest egyik legújabb színházában, a FÉM Arts & Caféban tartja bemutatóját a Keep Art Társulat. A William Mastrosimone drámájából, a Pulóvergyűjtőből készülő előadás egy férfiról és egy nőről szól. Az egyikük az álmoktól, a másik a valóságtól fél, el tudjuk tehát képzelni, milyen komikus és drámai eredménye lehet annak, ha ők ketten találkoznak. És találkoznak. A Pulóvergyűjtő arra keresi a választ, hogyan lehetséges közös utat találni egymás felé, ha nincs közös hang? Milyen hatással vagyunk a másik emberre? Szép Ági és Kovács Molnár József előadásában ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Pillanatkép a Pulóvergyűjtő próbájáról (fotó: Horváth Árpád)

Virágot Algernonnak / Szegedi Nemzeti Színház, Kisszínház / Rendező: Horgas Ádám / május 3. 19:00

Daniel Keyes 1966-ban megjelent regénye Charlie Gordonról, a hat éves gyermek szellemi szintjén álló 32 éves férfiről szól, akinek minden vágya, hogy tanulhasson, fejlődhessen, okosabb legyen. Így amikor egy orvoscsoport megkeresi, és felajánlja, hogy egy különleges, ám nagy kockázattal járó műtéttel segít rajta, egy percig sem habozik és igent mond minden veszély ellenére. A megindító történet, melynek színpadi változatát Szepessy György fordítása alapján Szervét Tibor jegyzi, a kitartásról, a tudni akarásról és a szeretetéhségről szól. A Szegedi Nemzeti Színház bemutatójában Borovics Tamás, Menczel Andrea, Rácz Tibor, Rétfalvi Tamás, Fekete Gizi és Gidró Katalin játsszanak, a rendező pedig Horgas Ádám, a színház dráma tagozatának vezetője.

Marvin szobája / Pinceszínház / Rendező: Kovács Gábor Attila / május 3. 19:00

A fiatalon elhunyt Scott McPherson drámáját viszik színre a Pinceszínházban. A félelmetesen komikus, mégis megrendítő történet a gondoskodásról, összetartozásról, felelősségvállalásról és szeretetről szól két testvér történetén keresztül. Bessie és Lee több évtizede nem látta már egymást. Ez idő alatt Bessie annak szentelte életét és minden idejét, hogy egyedül gondoskodjon ágyhoz kötött édesapjáról, Marvinról, valamint szeleburdi nagynénjéről.

Bessie azonban súlyos beteg, leukémiát diagnosztizálnak nála és sürgősen csontvelő átültetésre lenne szüksége, ezért Lee és zűrös fia útnak indul, hogy kiderítsék, alkalmasak-e donornak. Amikor a két testvér húsz év után újra találkozik, előkerülnek kedves és bántó emlékek, és mindketten kénytelenek szembenézni azzal, aminek eddig hátat fordítottak. Az előadás főbb szerepeiben Börcsök Enikő, Juhász Réka, Gombos Krisztián, Takács Katalin, Molnár Csaba, Búza Tímea, Lázár Balázs és Tallián Mariann lesz látható.

A Marvin szobája főszereplői (fotó: Pinceszínház)

Kakukkfészek / Radnóti Miklós Színház / Rendező: Zsótér Sándor / május 4. 19:00

Ki ne ismerné a Jack Nicholson és Louise Fletcher főszereplésével készült Száll a kakukk fészkére című Milos Forman rendezte öt Oscar díjat is elnyerő filmet (legjobb film, legjobb férfi főszereplő, legjobb női főszereplő, legjobb rendező, legjobb adaptált forgatókönyv)? Azt viszont kevesen tudják, hogy Ken Kesey regényéből előbb készült színpadi változat, mint moziverzió, amelyet azóta is előszeretettel vesznek elő a különböző teátrumok, hazánkban is. Most Zsótér Sándor viszi színre a Radnóti Színház színművészeivel az elemgyógyintézet zártosztályán játszódó megrázó történetet. McMurphy szerepében ezúttal Vilmányi Benett lesz látható, Ratched nővért Kováts Adél játssza, az Indiánfőnök pedig Csomós Mari lesz.

Martin Márta és Kováts Adél a Kakukkfészek olvasópróbáján (Fotó: Falus Kriszta)

Legénybúcsú / Játékszín / Rendező: Szente Vajk / május 4. 19:00

Idei harmadik bemutatójára készül a Játékszín. Szente Vajk ezúttal szinte minden „szerepben” képviselteti magát, ugyanis nem csak hogy játszik a Legénybúcsúban, de ő a rendezője, és a darab szerzője is. Rejtő Jenő Herkules bonbon című írása előtt tisztelegve született meg a Legénybúcsú, amely hűen tükrözi és ápolja is egyben a rejtői hagyományokat, miközben feszegeti a klasszikus bohózat határait. A történet helyszíne egy szálloda, ide érkezik meg két jó barát egy laza éjszakára. A nősülés előtt álló Simon azonban nem is sejti, hogy barátja alaposan felforgatja majd az estét. Nagy Sándor és Szente Vajk mellett Bálizs Anett, Szerednyey Béla, Csonka András, Kovács Gyopár, Barabás Kiss Zoltán, Dobos Judit, Lévay Viktória, Oláh Béla és Neuhauser Emil Béla lép a közönség elé.

Káprázat / Forte Társulat – Szkéné Színház / Rendező: Horváth Csaba / május 5. 19:00

A Horváth Csaba által 2005-ben életre hívott Forte Társulat produkcióinak védjegye a szöveg, a képiség és a zeneiség egysége. A minden előadásához egyedi és különleges formanyelvet teremtő alkotócsapat és a Szkéné Színház hatodik koprodukciója Elias Canetti első regényéből, a Káprázatból születik meg. A világ legelismertebb sinológusa, Dr. Peter Kien a gyakorlati életben szinte mindenre képtelen. Egy végzetes véletlen folytán felségül veszi a csaknem analfabéta házvezetőnőjét, Therese-t, aki érzelmességével és kapzsiságával egyetlen nyugodt percet sem hagy a tudósnak. Dr. Kien a nő elől menekülve egy alvilági törpe karmai közé kerül, akinek szintén megvan a maga hóbortja… Az abszurd drámát ezúttal Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kotormán Ábel, Nagy Norbert, Pallag Márton, Szilágyi Ágota és Widder Kristóf játsszák. A zeneszerző Keresztes Tamás, a jelmezekért Benedek Mari felel, a rendező pedig Horváth Csaba.

Horváth Csaba a Káprázat próbáján (Fotó: Slezak Zsuzsi)

Kiemelt kép: Alföldi Róbert (Fotó: RTL Magyarország)