Becéző Szavak / Belvárosi Színház, Orlai Produkciós Iroda / Rendező: Kocsis Gergely / szeptember 12. 19:00

Az Orlai Produkciós Iroda első idei bemutatója Dan Gordon Becéző szavak című világhírű drámája, amelyet a Szentendrei Teátrummal közösen állítottak színpadra, így a nézők júliusban néhány alkalommal már láthatták Hernádi Judit és Péter Kata páratlan alakítását. A metsző humorú darab végtelen eleganciával dolgozza fel a nárcisztikus anya és az ellene folyamatosan lázadó lánya kapcsolatát, amelyet egy ponton egy váratlan és súlyos betegség is beárnyékol. Kocsis Gergely nem először bizonyította, hogy melodrámába hajló alapanyagból is képes nívós és mély mondanivalójú előadást rendezni, ez most sincs másképp

Semmit se bánok / Rózsavölgyi Szalon / Rendező: Sztakrenki Pál / szeptember 12. 19:30

Székely Csaba az elmúlt években egyre markánsabban van jelen drámáival a budapesti színházak kínálatában, most Semmit se bánok című színműve Szatmárnémeti, Bukarest és Milánó után végre hozzánk is megérkezik a Rózsavölgyi Szalon jóvoltából. A romániai kommunista rezsim bűneiről szóló darab nem a hatalmi mechanizmus működését vizsgálja, hanem inkább az emberi manipuláció természetrajzát mutatja be az írótól megszokott érzékenységgel. Az előadást játssza Elek Ferenc, Schneider Zoltán és Sztarenki Dóra, a rendező Sztarenki Pál.

Elek Ferenc és Schneider Zoltán (Fotó: Gordon Eszter)

5 fiú / Weöres Sándor Színház, Szombathely / Rendező: Jaša Koceli / szeptember 13. 19:00

A szombathelyi Weöres Sándor Színház az Európai Színházi Konvenció (ETC) tagjaként nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemzetközi szakmai együttműködések mentén szélesítse repertoárját, így az évadot két külföldi alkotó rendezésével nyitják majd. Jövő héten Simona Semenič kortárs szlovén szerző 5 fiú című drámájával nyitják a sort, melyet Jaša Koceli, a külföldön is elismert szlovén direktor állít színpadra. A darab különlegessége abban rejlik, hogy az egyébként is izgalmas történetben szereplő 10-12 éves fiúkat a színház tehetséges fiatal színésznői alakítják: Blažt Gonda Kata, Jurijt Herman Flóra, Denist Nagy-Bakonyi Boglárka, Videt Alberti Zsófi, Krištofot pedig Dunai Júlia játssza.

Kacsa, Halál, Tulipán / Ódry Színpad / Rendező: Fodor Orsolya /szeptember 15. 19:00

A Wolf Erlbruch Ente Tod und Tulpe című mesekönyve alapján készült Kacsa, Halál, Tulipán című előadást Fodor Orsolya bábszínházi szakirányú színházrendező hallgató állítja színpadra. A különleges hangvételű mese két főszerepét Hannus Zoltán, a Budapest Bábszínház társulatának tagja, és Barna Lilla, ötödéves fizikai színházi koreográfus-rendező hallgató játssza az Ódry Színpad egyedi hangulatú játszóhelyén, a Padláson.

Kiemelt kép: Hernádi Judit és Gyabronka József a Becéző szavakban (Fotó: Takács Attila)