Panthera / Pécsi Nemzeti Színház / Rendező: Fehér András Ernő / május 29. 17:00

Szabaduló-játék két részben. Így hirdeti legújabb előadását a Pécsi Nemzeti Színház, melyet május végétől a Kamaraszínházban láthat a közönség. Kertész Erzsi 2016-ban megjelent Panthera – A hógömb fogságában című regényét adaptálják színpadra, a főszerepben hat osztálytárssal, akik egy városi művelődési ház hegymászó tanfolyamára iratkoznak be. Arról azonban sejtésük sincs, hogy az oktató nem egy hegymászó, hanem egy mindenre elszánt kincsvadász. A férfi ellopott egy különleges szerkezetet, egy átméretező gépet, amivel lekicsinyített egy valódi hegyet, a Pantherát. A terve pedig az, hogy a tanfolyamra jelentkező gyerekeket is összezsugorítja, és őket küldi begyűjteni a ritka és értékes ásványokat. Vajon a diákok hogyan fognak kiszabadulni ebből a helyzetből? A megoldást egy mindig álmodozó lány és egy minden lében kanál portásnéni szolgáltatja meg. Az előadás rendezője Tóth András Ernő, a diákok szerepeiben pedig Arató Ármin, Vlasits Barbara, Bera Márk, Bach Zsófia, Bergendi Barnabás és Györfi Anna lesz látható.

A Panthera szereplői (fotó: Pécsi Nemzeti Színház)

Rubens és a nemeuklideszi asszonyok / Ódry Színpad / Rendező: Dohy Balázs / május 31. 18:00

Esterházy Péter barokk komédiáját a szerző Hasnyálmirigynapló című szövegének felhasználásával Komán Attila és Dohy Balázs dolgozta át egy különleges színpadi adaptációvá. A fiatal alkotópáros mindkét tagja a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos hallgatója, és ebben az előadásukban olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy a halál vagy a rák-e a nagyobb, és lehet-e, kell-e örülni az életnek? És egyébként: mi az élet? A Rubens és a nemeuklideszi asszonyok főszereplője a címben is kiemelt nagy festő, aki, miközben bejelentik a halálhírét, saját önarcképéből esik ki. Ezzel a zuhanással indul el a sziporkázó, humorban gazdag számvetés életről és halálról. A címszereplőt az Örkény Színház színművésze, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Pogány Judit alakítja. A további szerepekben Mentes Júlia, Kenéz Ágoston, Lengyel Benjámin és Hajduk Károly is látható lesz. Az előadást Dohy Balázs rendezi.

Edgar / Magyar Állami Operaház – Eiffel Műhelyház / Rendező: Tulassay Ádám / június 1. 20:00

Giacomo Puccini, a 20. század legnépszerűbb olasz operaszerzője legritkábban játszott darabját az Edgart most láthatja először a magyar közönség színpadi rendezésben. A zseniális alkotó második operáját eddig mindösszesen egy alkalommal, akkor is csak szcenírozott koncertként mutatták be a Magyar Állami Operaházban. Ezúttal Tulassay Ádám rendezésében elevenedik meg a 14. századi Flandriában játszódó történet, melyet Hector Lopez Mendoza, Kovács István, Haja Zsolt, Fodor Beatrix és Balga Gabriella fognak énekelni. A premier a művészeti egyetemekkel koprodukcióban megvalósuló LateNight-estek keretében lesz látható.

Szabadesés, avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl / Budapest Bábszínház / Rendező: Lázár Helga / június 2. 15:00

John Boyne, a rendkívül népszerű ír szerző 2013-ban megjelent könyvének bábszínházi adaptációját Gábor Sára jegyzi, a Szabadesés, avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl egy különc kisfiúról szóló történet. De hogy mitől is más Barnaby, mint a környezetében élők? Születésétől fogva ellenáll a gravitációnak, vagyis lebeg. Nagyon igyekszik a szülei kedvében járni, akik elutasítanak minden az általuk normálisnak vélttől eltérő dolgot, de hiába a fáradozás, egy végzetes eset után lemondanak a 8 éves kisfiúról. A cserben hagyott, rémült Barnaby útnak indul, ahol számtalan furcsa, magához hasonló különleges lénnyel találkozik… Az előadást Lázár Helga rendezi, a szereplőket pedig Barna Zsombor, Pallai Mara, Pájer Alma Virág, Szolár Tibor és Teszárek Csaba jeleníti meg.

Kiemelt kép: A Szabadesés, avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl olvasópróbája (Fotó: Éder Vera)