Édes Anna / Örkény István Színház / Rendező: Szenteczki Zita / október 3. 19:30

Kosztolányi Dezső egyik legismertebb regényhőse, Édes Anna hosszú idő után lép ismét budapesti színház színpadára. A filmen Törőcsik Mari játszotta szolgálólány a magyar irodalom egyik legtöbbet vitatott-elemzett karaktere, tele titokkal és kérdőjelekkel. A regényként is zsigerig ható történet főhőse egy olyan nő, aki képes fellázadni a mindenki, így önmaga által is elfogadott rend ellen. Mindenki azt hitte, betörheti és büntetlenül megalázhatja őt, semmibe vehetik azt, amit maga szeretne elérni az életében. De mi lesz akkor, ha egy ilyen ember úgy dönt, megdönti azt a „rendszert”, amibe belekényszerítették? Mi történik akkor, ha a rend pusztulása önmagunk megsemmisülésével is jár? Szenteczki Zita rendezésében az Örkény Színház intim terében, a Stúdióban kel életre ez a történet a címszerepben Az üvegbúrában fantasztikus erőt mutató Zsigmond Emőkével. A további szerepekben Für Anikő, Epres Attila, Znamenák István, Bíró Kriszta és Borsi-Balogh Máté lép a közönség elé.

Az Édes Anna főszereplői (fotó: Örkény István Színház)

23 perc / Orlai Produkciós Iroda, Jurányi Ház / Rendező: Keszég László / október 3. 20:00

Az Orlai Produkciótól már megszokhattuk, hogy a Jurányiban bemutatott előadásaikban általában valamilyen az egész társadalmat érintő kérdést boncolgatnak. Nincs ez másképp a 23 perc esetében sem, Dennis Kelly darabja ugyanis egy család megdöbbentő tragédiáját meséli el az anya szemszögén keresztül. A monodrámát Járó Zsuzsa játssza, aki ismét bizonyítja, hogy mennyire jól állnak neki a nagy, drámai szerepek. Az előadás rendezője Keszég László.

Liliomfi / Kecskeméti Katona József Színház – Kelemen László Kamaraszínház / Rendező: Kocsis Pál / október 4. 19:00

A Liliomfi, Szigligeti Ede 1849-ben született legismertebb vígjátéka a magyar drámairodalom kiemelkedő műve. Az elmondások szerint a nagyváradi születésű szerző mindösszesen két délután alatt írta meg a 3 felvonásos komédiát. Az önéletrajzi ihletésű darab ezúttal Kecskeméten a Kelemen László Kamaraszínházban kel életre, hazánk egyik legizgalmasabb színházi párosának, a Mohácsi-testvéreknek az átiratában, Kocsis Pál rendezésében. A címszereplőt Koltai-Nagy Balázs alakítja, mellette a főbb szerepekben Sirkó László (Szilvai Tódor), Csombor Teréz (Kamilla kisasszony), Trill Beatrix e.h. (Mariska) és Szemenyei János (Szellemfi) lesz látható.

Színházi bestiák / Szegedi Nemzeti Színház – Kisszínház / Rendező: Horgas Ádám / október 4. 19:00

Horgas Ádám rendezésével kezdi meg évadát a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza: April De Angelis 1600-as évek végén játszódó darabját, a Színházi bestiákat mutatják be. (Érdekesség, hogy alig pár héttel ezelőtt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház is repertoárra tűzte az előadást, Verebes István rendezésében.) A történet azt az 1600-as évekbeli színházi forradalmat dolgozza fel, amikor II. Károly angol király először engedélyezte, hogy nők is színpadra léphessenek és játszhassanak. A „bestiákat” Fekete Gizi, Csorba Kata, Szilágyi Annamária, Borsos Beáta és Molnár Erika kelti majd életre.

A Színházi bestiák szereplői (fotó: Horgas Ádám Facebook oldala)

Vérnász / RS9 Színház / Rendező: Maday Gábor / október 4. 19:00

Federico Garcia Lorca egy igazi polihisztor volt, nem csak mint népszerű spanyol költő és drámaíró lett ismert, hanem zeneszerzőként és festőként is alkotott. Ez a fajta sokszínűség és nyitottság pedig minden művében visszaköszön. Több mint nyolcvan évvel ezelőtt megjelent Vérnász című drámájának szövege ma is úgy lüktet, mint ereinkben a vér. Megvan benne az erő és a végtelenség ígérete, miközben minden szó és pillanat úgy múlik el, mint a jóslatok. Az ember kétségbeesetten reménykedik az örökkévalóságban, amit egyedül akkor élhet át, amikor szerelmes. Ezért is kapaszkodunk bele és őrizzük féltett kincsként. Egyfajta mennyország ez, aminek egyszer vége lesz, és ott vár ránk türelmesen a halál. Az RS9 Színház és az Anyaszínház számára Lorca drámáját Maday Gábor dolgozta át, és ő maga rendezett belőle előadást Lábán Katalin, Kálóczi Orsolya, Zubor Ágnes, Kadlóth Zsófi, Menszátor Héresz Attila, Timkó János, Széles László és Záhonyi Enikő szereplésével.

Játék a kastélyban / Vörösmarty Színház, Székesfehérvár / Rendező: Szikora János / október 5. 19:00

Molnár Ferenc egyik legkedveltebb vígjátékát, a Játék a kastélyban című „anekdotát” állítja színpadra Szikora János a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A történet egy olasz kastélyban játszódik, ahová bejelentkezés nélkül, váratlanul betoppan Ádám, a fiatal zeneszerző, hogy meglepje menyasszonyát, Annie-t. Csakhogy a primadonna egy idősödő színésszel, Almádyval tölti a hétvégét, aminek a vőlegény egy vékony falnak köszönhetően fültanúja lesz. A jelek félreérthetetlenek – vagy mégsem? Egy kiváló drámaíró útjába semmi sem állhat, ha kreativitásról van szó. A megmentő Turayt Sághy Tamás, Annie-t Ballér Bianka, Almádyt Gáspár Sándor, Ádámot Andrássy Máté alakítja.

A Nem félünk a farkastól szereplői (fotó: Éder Vera)

Nem félünk a farkastól / Miskolci Nemzeti Színház, Játékszín / Rendező : Székely Kriszta /október 5. 19:00

Edward Albee legismertebb műve érkezik meg októberben a Miskolci Nemzeti Színház falai közé. A történet főszereplője egy ötvenen túli értelmiségi házaspár, Martha és George, akik egy alkoholgőzös éjszakán vendégül látják a férj fiatal kollégáját és annak feleségét. Ahogy Martha egyre szélsőségesebb állapotba kerül, a baráti ismerkedés feszült játszmává alakul, és a szemünk előtt tárul fel egy házasság bonyolult és szenvedélyes története. A huszadik századi amerikai drámairodalom egyik legismertebb darabját Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője állítja színpadra Miskolcon Nádasy Erika, Görög László, Czakó Julianna és Papp Endre szereplésével.

A királyi úton / Katona József Színház, SUFNI / Rendező : Máté Gábor /október 5. 19:15

Elfriede Jelinek korunk egyik legismertebb drámaírója, akinek munkássága a mai napig megosztó és vitatott, annak ellenére, hogy 2004-ben irodalmi Nobel-díjjal ismerték el műveinek társadalmi kliséket és abszurditásokat feltáró jellegét, illetve bátor, szókimondó nyelvezetét. Ez utóbbi Máté Gábor eddigi rendezéseitől sem áll távol, így különösen érdekes, hogy az alapvetően Donald Trumpról szóló darab hogyan beszél majd a populizmus térhódításáról, a mai világ amorális diktátorairól, illetve hogy az általános megfogalmazáson túl milyen párhuzamokat talál a ma Magyarországon uralkodó állapotokkal. Az előadást játssza: Elek Ferenc, Csoma Judit, Kiss Eszter, Pelsőczy Réka és Pálmai Anna.

Pillanatkép Az elveszett Csontváry próbájáról (fotó: Mihály László)

Az elveszett Csontváry / Pécsi Nemzeti Színház / Rendező: Paczolay Béla / október 5. 19:00

A Pécsi Nemzeti Színház következő Kamaraszínházi bemutatójával a 100 éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar emléke előtt tiszteleg, akinek különleges művészete viszonylag későn találta meg méltó helyét a magyar kultúrában. Az előadás története a jelenben játszódik, mégis egy furcsa, álomszerű időutazás segítségével mutatja meg, hogy mennyi bizonytalanság, legenda és titok lengi körül még ma is Csontváryt. Az előadást játssza Herczeg Adrienn, Bera Márk, Széll Horváth Lajos, Vlasits Barbara, Arató Ármin, Darabont Mikold, Tóth András Ernő és Rázga Miklós, a rendező Paczolay Béla.

Kiemelt kép: Elek Ferenc A királyi úton című előadásban (fotó: Dömölky Dániel)