A hős / Ódry Színpad / Rendező-koreográfus: Gaál Dániel / május 9. 19:00

Miközben a mozitermek a Bosszúállók legújabb és egyben utolsó része, a Végjáték lázában égnek, a színházi közönség sem maradhat ki a jóból, így gondolkodhattak a Színház- és Filmművészeti Egyetem játszóhelyén, az Ódry Színpadon bemutatásra kerülő A hős című előadás alkotói. Gaál Dániel rendezésében újfajta érzelmezésben, a mai szuperhősfilmek mintájára adaptálják színpadra Szophoklész Trakhiszi nők című drámáját.

Héraklész, ókori hérosz épp végez tizenkét lehetetlen munkájával, és hazafelé tart utolsó hadjáratáról szerető feleségéhez, valamint Trakhisz egész népéhez. A jóslat szerint a munkák után végre megpihenhet, de Aphrodité, a szerelem istennője belekontárkodik a boldog jövőképbe. Héraklész új felesége oldalán érkezik haza, és ez a szerelem hozza el a legsötétebb végkimenetelt. Ha a legnagyobb félisten sem tökéletes, nekünk miért kéne annak lennünk? Epikus harcok, külön szerepekre írt zenei témák, lángoló szerelmek és végtelen mennyiségű, egész előadáson átívelő humor. Ezzel várja nézőit A hős.

A főbb szerepekben Gaál Dániel, Sipos Vera, Nagy Mari, Hencz András, Makranczi Zalán, Bánki Mihály, Kovács S. József, Staub Viktória, és a karként Gyulai-Zékány István, Hermányi Mariann, Kovács S. József, Nagy Rebeka, Vadász Krisztina lép közönség elé.

Kulcskeresők / Gárdonyi Géza Színház, Eger / Rendező: Csurulya Csongor / május 10. 19:00

Az egri teátrum stúdiószínpadán mutatják be Örkény István tragikomédiáját. A Kulcskeresők egy abszurd helyzetekbe ágyazott vígjáték, melyben egy családon keresztül egy nép lelkét, a hitnek a lélekre gyakorolt hatását ismerhetjük meg. A történet szereplői mind-mind ismerős figurák lesznek, akik a színházi görbe tükrön keresztül önelemzésre késztetnek majd bennünket. Az előadásban Lisztóczki Péter, Dimanopulu Afrodité, Nagy Fruzsina Lilla, Fehér István, Misurák Tünde, Várhelyi Dénes, Kardos Kristóf, Csathó Norbert és Plisy Attila lesz látható.

A Pendragon-legenda olvasópróbája (Fotó: Várady Nikolett)

A Pendragon-legenda / Budapesti Operettszínház / Rendező: Somogyi Szilárd / május 11. 19:00

Szerb Antal egyedülállóan izgalmas, nagyszerű szatirikus detektívregénye május 11-én zenés átiratban kerül bemutatásra Somogyi Szilárd rendezésében, Kerényi Miklós Máté, Szabó P. Szilveszter/Szomor György és Janza Kata főszereplésével. A Kálmán Imre Teátrum színpada ezúttal a legendákkal teli, titokzatos walesi vidéket jeleníti meg, ahol a kísértetvilág és a XVII. századi valóság összefonódik, itt indul útjára a hajtóvadászat a mesés örökség után. Lord Owen meghívja a fiatal tudóst, Bátky Jánost a Pendragon család várába, ahol a magyar bölcsész kedvére nyomozhat a kor misztikusai, a Rózsakeresztesek után, amiben természetesen azonnal segítségére siet a szép Mrs. Eileen St. Claire.

Szoba / Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen / május 11. 19:00

Különleges táncszínházi előadás bemutatására készül Simon Renáta és Egyed Bea a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Víg Kamaraszínházában: a Szoba című performansz az életünket befolyásoló döntések kérdéseit járja körül a tánc és a mozgás nyelvén. A darab a szobában látható két nő személyes történetén keresztül fejtegeti, hogy honnan tudjuk, hogy a döntéseink közül melyik a sajátunk, és melyik a szüleinké, a tanárainké, a szerelmünké? Ki irányítja az életünket? Kinek akarunk folyton megfelelni? És, hogy mi történik akkor, ha ledobjuk magunkról a társadalom által ránk kényszerített elvárásokat és kötelezettségeket?

Simon Renáta és Egyed Bea a Szoba című előadásban (Fotó: Csokonai Nemzeti Színház)

Farkasbarkas és rókakoma / Kabóca Bábszínház, Veszprém / Rendező: Sramó Gábor / május 12. 19:00

Kocsis Rozi, Blattner Géza-díjas magyar bábművész, rendező, dramaturg, és a győri Vaskakas Bábszínház igazgatójának színművét mutatják be májusban a veszprémi bábszínházban. A Farkasbarkas és rókakoma című mesejáték két egykori barátról szól, ám a Rókakoma mostanra már csak színleli, hogy jóban lenne a farkassal, aki ugyan erős, de nem túl éleseszű. Könnyen bolondot csinál belőle a koma, ám most az egyszer, a bábosok segítségével talán legyőzheti őt a farkas. Az előadást Benkő Zsuzsannak és Miller Patrik játssza.

Jelenet a Farkas és rókakoma című bábelőadásból (Fotó: Kabóca Bábszínház)

Félsz / Trafó / Konzulens: Szabó Veronika / május 12. 20:00

A Trafó állandó diákcsoportja összművészeti performansz keretében mutatja be, hogy a heti dráma foglalkozásokon hogyan vizsgálták meg a félelem és a szorongás témáját a színház, a tánc, a képzőművészet és a zene aspektusából. Az egyedi próbafolyamat során elemezték a Trafó műsorkínálatot, foglalkoztak az alkotókkal és tapasztalataikkal. A 60 perces előadást Csaba Sári, Ébner Aletta, Gyepesi Flóra Zita, Mató János, Mihályfi Éva Laura, Pidl Tamara, Radványi Róbert, Sáfrány Anna Viola és Zatik Gábor játssza, közreműködött Boross Martin, Halas Dóra, Kovács Andrea és Nagy Emese.