Aladdin és a csodalámpa / Katona József Színház, Kecskemét / Rendező: Réczei Tamás / szeptember 18. 15:00

Gyerekdarabbal kezdi idei évadát a Kecskeméti Katona József Színház: az Ezeregy éjszaka meséiből is ismert Aladdin története elevenedik meg a Nagyszínpadon. A címszerepet D. Varga Ádám egyetemi hallgató alakítja, partnerei Kiss Jenő, Farkas Ádám, Märtz Fruzsina és Fazakas Géza lesznek, utóbbi két színművész több szerepet is játszik majd. Az előadás szeptemberben csupán egyetlen alkalommal lesz látható, de októberben két héten keresztül varázsolják majd el a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A tündérlaki lányok / Békéscsabai Jókai Színház – Sík Ferenc Kamaraszínház / Rendező: Tege Antal / szeptember 19. 19:00

A Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínháza ad otthont az évad első bemutatójának. Heltai Jenő népszerű színművének főszereplője Boriska, aki édesapja halála után három lánytestvére és édesanyjuk eltartója lesz. A hajadon egy gazdag báró kitartottjaként kénytelen élni, hogy ezzel biztosítsa a tündérlaki lányok boldogulását, akik ezt persze gondolkodás nélkül elfogadják, sőt… el is várják tőle. Egy napon azonban Boriska szerelmes lesz. Mese az önzőségről és az önzetlenségről, az erkölcsi tisztaságról – Tege Antal rendezésében.

Rocco és fivérei / Nemzeti Színház / Rendező: Vidnyánszky Attila / szeptember 19. 19:00

Luchino Visconti 1960-as Rocco és fivérei című filmjének színpadi változata a Parondi fivérek történetét meséli el: Vincenzo, Simone, Rocco, Ciro és Luca apjuk halála után Milánóban próbálnak szerencsét valamikor az ’50-es évek elején. A különleges családtörténet szembeállítja a vidéki lét egyszerűségét a nagyvárosi élet zűrzavarával, a kérdés persze az, hogy a fiatalok ezzel a kettősséggel hogyan képesek megküzdeni. A főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Udvaros Dorottya, Berettyán Sándor, Bordás Roland, Berettyán Nándor és Mészáros Martin láthatók, az előadás rendezője Vidnyánszky Attila.

Rocco és fivérei próbafotó (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Megyek utánad / Orlai Produkciós Iroda, Jurányi Ház / Rendező: Dékány Barnabás / szeptember 19. 19:00

Daru találkozik egy lánnyal, aki egyre fontosabb számára, de amíg nem zárja le a múltból őt kísértő kérdéseket, addig nincs esélye arra, hogy megnyugvást találjon mellette. Hogyan lehet a hátunk mögött álló árnyakat a legkönnyebben eltűntetni? Ha leltárt készítve végig vesszük a korábbi kapcsolatainkat, így Daru is ezt teszi. Grecsó Krisztián nagy sikerű regényének színpadi változatát Bíró Bence jegyzi, Daru szerepében Mészáros Béla látható, partnerei Kurta Niké és Baki Dániel. Az előadás rendezője Dékány Barnabás.

Kitaszított / Spirit Színház / Rendező: Léner András / szeptember 20. 19:00

Ősbemutatóként érkezik a Spirit Színházba Ayad Akhar Kitaszított című Pulitzer-díjas könyvének színpadi adaptációja. A darab évszázadokon átívelő, ma is aktuális témával foglalkozik: a vallással és az identitással. A történet egy este alatt játszódik: egy baráti vacsorának lehetnek tanúi a nézők. A kezdeti vidám hangulat gyorsan felforrósodik: egy pillanat alatt az identitáspolitika „puskaporos hordóján” egyensúlyozunk. Az előadás szereplői: Dányi Krisztián, Fekete Linda, Jerger Balázs, Perjés János és Tankó Erika.

Once/Egyszer… / Madách Színház / Rendező: Szirtes Tamás / szeptember 20. 19.00

Ahogyan megszokhattuk, a Madách Színház ismét az évad elején mutatja be legújabb, sikervárományos musicaljét. A Once/Egyszer… a 2007-es John Carney-film adaptációja, a történet a zene varázslatos, gyógyító erejéről szól. Glen Hansard és Markéta Irglová (akik a filmben a főszerepet játszották) dallamai bizonyára a színházi közönséget is magával ragadják, a színészekre pedig ezúttal újabb feladat is vár, ugyanis a hangszereket is ők maguk szólaltatják meg.

A Once szereplői (Fotó: Madách Színház)

Médeia / Nemzeti Színház / Rendező: Eirik Stubø / szeptember 20. 19:00

Talán Médaia és Iaszón szerelme a világirodalom egyik legtöbbször feldolgozott kapcsolata, nem véletlen, hiszen Euripidész drámája már i. e. 432-ben is arról szólt, hogy egy nő hogyan követel egyenjogúságot magának a férfival szemben. Médeiát, a szerencsétlen, elárult, szerelmes asszonyt ezúttal Szűcs Nelli játssza, az őt eláruló hűtlen férj szerepében pedig Trill Zsolt látható. A Nemzeti Színház színészházaspárjának munkáját ezúttal a skandináv rendező, Eirik Stubø vezeti.

Mi történt Baby Jane-nel? / Delta Produkció, Hatszín Teátrum / Rendező: Alföldi Róbert / szeptember 21. 19:00

Alföldi Róbert idei első rendezése Henry Farrell sokak által ismert Mi történt Baby Jane-nel? című drámája, amely két testvér bonyolult, egymásra utalt viszonyát mutatja be. Jane, aki korábban világhírű gyermeksztár volt, és húga, a tolószékbe kényszerült Blanche, aki fénykorában jócskán túlszárnyalta nővére sikereit, amikor az alkoholproblémákkal küzdve már képtelen volt dolgozni, most egy házban élnek. A kényszerűség nagy úr, ám a köztük húzódó feszültség napról napra gyilkolja mindkét nő lelkét. A testvérpárt Hernádi Judit és Kiss Mari játssza, akik pályafutásuk során most állnak először együtt színpadon.

A város emlékezete / Stúdió K / Rendező: Edvin Liverić / szeptember 22. 19:30

Az előadás a budapesti Stúdió K Színház és a rijekai Hrvatski kulturni dom (Horvát Kulturális Központ) közös produkciójaként jött létre, melyben hat magyar és három horvát színművész szerepel. A többnyelvű produkció a Budapestet és Rijekát összekötő történelmi szálakat igyekszik bemutatni emberi sorsokon és személyes történeteken keresztül. A különleges alkotást Edvin Liverić jegyzi rendezőként.

Kiemelt kép: Szűcs Nelli és Trill Zsolt a Médeia próbján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)