Játék a kastélyban / Pécsi Nemzeti Színház / Rendező: Méhes László / május 24. 19:00

Molnár Ferenc remek humorú vígjátékában természetesen ismét a szerelemé a főszerep. Az elegáns olasz kastályba érkezik Turai (Köles Ferenc) és Gál (Urbán Tibor), a két híres magyar színműíró, velük tart Ádám (Takaró Kristóf), a fiatal és tehetséges zeneszerző. Az a tervük, hogy váratlan felbukkanásukkal meglepjék Annie-t (Illés Alexa), a körülrajongott színésznőt, aki nem mellesleg Ádám menyasszonya. A terv azonban túl jól sikerül, félreérthetetlen jelek utalnak arra, hogy Almády (Józsa Richárd), a sármőr színész éppen a lány elcsábítására készül. A helyzet megmentésére nincs más mód, a két írónak félreértést kell csinálni a valóságból…

Szexpedíció / Spirit Színház / Rendező: Bányai Gábor / május 24. 19:00

Szinte már megszokottá vált, hogy a Vígszínház színművészei fel-feltűnnek a Spirit Színház előadásaiban, a teátrum következő bemutatójában ezúttal Hegyi Barbara és Seress Zoltán játsszák Michele Rim Szexpedíció című vígjátékának két főszerepét. A darab a humor eszközével dolgoz fel egy nagyon is valós, ám mégis tabuként kezelt témát: mi történik akkor, ha egy alapvetően jól működő párkapcsolatból eltűnik a szex? Lehet ilyenkor még valamit tenni? Főleg úgy, hogy a párok általában ezt a témát annyira kínosnak érzik, hogy még beszélni sem mernek róla? A Szexpedíció szereplői nem adják fel, kapcsolatmentő szexterápiába kezdenek egy szállodai szobában…

Józsa Richárd, Illés Alexa ls Takaró Kristóf (fotó: Pécsi Nemzeti Színház Facebook oldala)

Ágacska / Pinceszínház / Rendező: Szikra János / május 26. 11:00

Május elején tartotta az évad utolsó felnőtteknek szóló bemutatóját, a Marvin szobájának premierjét a Pinceszínház. Az újdonságok sorát azonban nem ez az előadás, hanem egy előbemutató, a kicsiknek és persze az egész családnak szóló Ágacska zárja. Csukás István közkedvelt meséjében egy viharban letört kis faág arra keresi a választ, ki is ő valójában. Azonban hiába kérdezi, senki sem tudja. Biztos benne, hogy nem virág, nem lepke és nem is gomba, azt mondják, emberre hasonlít… ezért elindul, hogy megkeresse az embert, akitől gyógyulását reméli. Gyereknap alkalmából az Ágacska előbemutatóját díjtalanul tekinthetik meg az érdeklődők. Jegyeket a készlet erejéig előzetesen személyesen a jegypénztárban lehet váltani nyitvatartási időben, illetve névre szóló foglalást kérni a regisztracio@pinceszinhaz.hu címen. A szereplőket Albert Gábor, Rácz Zsuzsanna, Varga Dóra, Formán Bálint és Jánosi Ferenc játsszák.

A két LottiBethlen Téri Színház, DART Társulat / Rendező: Varga Kinga / május 26. 15:00

A Zsidó Művészeti Napok részeként mutatja be legújabb táncelőadását a DART Társulat. Varga Kinga, az alkotócsapat alapító-vezetője egy klasszikus ifjúsági regény különleges adaptációjára vállalkozott, Eric Kästner születésének 120. évfordulóján a tánc nyelvén meséli el A két Lotti történetét. Két, egymásról mit sem tudó ikerlány véletlen találkozása egy nyári táborban – így kezdődik Lotti és Lusie története. A két lány, miután rájönnek, hogy a hasonlóságuk nem a véletlen műve, mindent megtesznek azért, hogy újra összehozzák a családjukat, eközben az összetartozás, a testvéri szeretet, a féltékenység és a megbocsátás kerülnek a középpontba ebben az általános iskolásoknak készülő produkcióban.

A két Lotti (fotó: DART Társulat)

A fecske / Erkel Színház / Rendező: Anger Ferenc / május 26. 19:00

Egy hét leforgása alatt második Puccini-operáját tűzi műsorra az Erkel Színház. Az olasz zeneszerző háromfelvonásos művét, A fecskét mutatja be az Operaház a Kolozsvári Állami Opera közreműködésével Anger Ferenc rendezésében. A fecske Puccini egyetlen könnyedebb műfajú szerzeménye, amelyet egy bécsi színház igazgatóinak felkérésére írt. Az első világháború idején komponált operát 1917 tavaszán semleges területen, Monte-Carolóban mutatták be. Hangulata a bécsi operettek világát, Párizsban és a Riviérán játszódó cselekménye pedig a Bohémélet és A kaméliás hölgy történetét idézi. A virtuóz hangszerelésű művet az Operaház most először mutatja be.

Karamazovok / Ódry Színpad, Könyvtár / Rendező: Zsótér Sándor / május 26. 19:00

Az előadás címe hiába utal Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij legnagyobb és legösszetettebb alkotására, A Karamazov testvérekre, ezúttal a néző ne egy családtörténetre számítson. Zsótér Sándor rendezésében a mű egyik központi fogalmát, a sztarec létet vizsgálja. De hogy mi is az a sztarec pontosan? Idősebb, tekintélyes szerzetes az orosz ortodox egyházban, aki aszketikus remeteéletet él. Az isten és embertársai iránti szeretetben megtestesülő erkölcsi tökéletesedés eszméjét tekinti vezérelvének, melyet erényszeretetnek is hív. És hogy ez ma hogy lehet számunkra érdekes? Bajor Lili, Fehér András Balázs, Hajdu Tibor, Hevesi László, Koller Krisztián és Konfár Erik megpróbálnak erre a kérdésre válaszolni az előadás során.

Kiemelt kép: Hegyi Barbara és Seress Zoltán (fotó: Spirit Színház)