Dart / Alpha, Térfalók / koreográfus: Varga Kinga, Mádi László / február 26. 19 óra, Nemzeti Táncszínház

2013-ban hívta életre Varga Kinga ezt a kortárstánc formációt, akik már eddig is izgalmas darabokat mutatott be. „A Dart nevű csoport Give in című produkciója pedig egy önfeledt játék, amely nem csupán az előadók őrületkörnyéki, mégis pontosan szerkesztett elengedettségébe enged bepillantani, de ha hagyjuk magunkat, akkor képes minket is bevonzani ebbe a szabadságba” – írta Török Ákos egy korábbi előadásukról.

Az Alpha indító gondolatát Platón barlang hasonlata adta az alkotóknak. „Alphának lenni emberként és generációként. Alpha olyan akár egy ritka gyöngy, ősi ereje, újító szellemisége viszi előre a körülötte lévők életét. Technológiához való viszonyunk szinte már nélkülözhetetlen része az életünknek, egy kompromisszummentes fizikalitás, ám ez csupán a kezdet” – olvasható a színlapon. Dramaturgként Lisztóczky Hajnalka segítette a koreográfus, Varga Kinga munkáját.

A Térfalók az ember téréhségéről szól: „Az ember életét, mint a bolygón élő minden életformáét, a növekedés-gyarapodás-fejlődés igéje hajtja. Ennek a folyamatnak egyértelmű elszenvedője az őt körbefogó tér, amelyet folyamatos hódítás árán saját uralma, szükségei alá rendel. Többet jobbat, nagyobbat, szerethetőbbet vágyunk, ezzel pedig terünket, időnket, életünket faljuk”. Mentorként Szögi Csaba dolgozott együtt Mádi Lászlóval, aki a Közép-Európa Táncszínház táncosa.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Pesti Színház /Baal / rendező: Horváth Csaba / március 1. 19 óra

Brecht nem mindig csúszik könnyen, vélhetően a szöveg eredendő didaktikus jellege miatt. Horváth Csaba sajátos színházi nyelve mindig izgalmas, amikor erőteljes drámaszöveggel találkozik, márpedig Horváth Csaba erre az erőre mindig odafigyel. Baal a mitológia szerint a teljes életet szimbolizáló istenség. Brechtnél egy magányos, lázadó művész, aki megsérti az erkölcsi normákat, ezért szembekerül a társadalommal. Az előadás címszerepét Wunderlich József játssza, partnerei többek között Ember Márk, Bach Kata, Szántó Balázs, Petrik Andrea és Majsai-Nyilas Tünde. A színészek már önmagukban is elegendőek egy jó előadás lehetőségéhez.

Kecskeméti Katona József Színház /Állami áruház / rendező: Benkó Bence és Fábián Péter / március 1. 19 óra

Nem jellemző a k2 Színház vezetőire, hogy mások által megírt darabot állítanak színpadra, annál inkább jellemzi viszont a független társulatot, hogy vidéki színházakban jelennek meg. Első lépésként a rendezőik dolgoznak együtt a színházzal, majd néhány színészt is visznek magukkal. Ezt tették Miskolcon és Pécsett is. Nem nagyon látni, milyen színházat szeretnének csinálni, ami lehet akár erény is: ahány előadás, annyiféle színház.

„A Diadal Áruház szorgos eladói vígan készülődnek nyitáshoz. Percre sem restek, hiszen a tét óriási: idén melyik áruház nyeri el a Minisztérium zászlaját? A diadalhoz közös nevezőre kell jutni a nagy kérdésben, hogyan is kell eladni. Kocsis Feri, a moszkvai tanulmányútjáról visszatérő eladó az új időknek új dalaival tér vissza hőn szeretett áruházába. Azt állítja, a vevőnek csak azt kell eladni, amire szüksége van. Ezzel szemben Dániel kartárs, a női
konfekció osztály vezetője azt mondja, a vevőre rá kell vetnie magát az eladónak, mint a tigris, és rásózni a legdrágább holmit. A kapitalizmus vad csökevényei szállnak harcba tehát a szocialista termelés józan következetességével…” – áll a színlapon.

Az 50-es évek legendássá vált propaganda-operettje, az Állami Áruház egy olyan vidám korról regél, amelyről nem vidáman regélni halálos bűn. Ideje elővenni. A főbb szerepekben Dobó Enikőt, Koltai-Nagy Balázst, Kovács Lottit, Szemenyei Jánost és Varga-Huszti Mátét láthatjuk.

Fotó: k2 Színház

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza / Kalucsni / rendező: Szikszai Rémusz / március 2.
19 óra

A nyíregyházi teátrum Göttinger Pál főrendezősége alatt egyre markánsabban jelenik meg az országos színházi térképen. Ennek az egyik titka, hogy izgalmas rendezőket hív meg. Szikszai Rémusz is jó választásnak tűnik: a rendező pontos színészvezetéssel és egy-egy díszletelemmel jól fogyasztható, ám a legkevésbé sem felszínes előadásokat állít ki. Az külön öröm, amikor kortárs szerző műve kerül színpadra, ebben az esetben Dragomán György darabja.

„Dragomán György, napjaink egyik legfontosabb, külföldön is elismert írója megrázó erejű, pontos és szikár látleletet tár elénk a mindenkori diktatúráról, a hazugsággal és megfélemlítéssel tönkretett emberi életekről” – olvasható az előadás felvezetőjében. A főbb szerepekben Illyés Róbert, Szabó Márta, Varga Fekete Kinga, Pregitzer Fruzsina és Horváth Julianna.

Nemzeti Színház / Meggyeskert / rendező: Silviu Purcărete / március 2. 19 óra

A világviszonylatban is elismert román rendező önmagában elég ahhoz, hogy ne hagyjuk ki ezt a premiert. Ehhez jön hozzá, hogy annyi kevéssé színészpróbáló feladat után Udvaros Dorottya nagy szerepben is látható lesz a Nemzeti Színházban. Játszótársai többek között Katona Kinga, Ács Eszter, Blaskó Péter, Kristán Attila és Rácz József. Dramaturgként Kozma András működik közre az előadás létrejöttében. Csehov utolsó drámáját Morcsányi Géza fordításában láthatjuk.

Fotó: Németh Mónika

Jászai Mari Színház, Tatabánya / Svejk / rendező: Tapasztó Ernő / március 2. 19 óra

A tatabányai színház néhány év alatt az ország egyik legjobb társulatává vált, amelyet meghívott rendezőkkel tartanak karban. Tapasztó Ernő vélhetően izgalmas tapasztalat lesz nekik, hiszen az aradi rendező egészen sajátos színpadi világot szokott létrehozni: a jó értelemben vett, felszabadító őrület határán. Svejk története közismert.

„Josef Švejk különös fazon. Azok közül való, akiké a mennyek országa. Jézusról azt állítják, sohasem nevetett. Mint ahogy Švejk sem nevet, ő hősiesen játékos és nevetséges. Játék és élet között egyensúlyoz, védőháló nélkül. Homo ludens: az élet játékosa” – olvasható a színlapon. A főbb szerepekben Crespo Rodrigo, Mikola Gergő, Bakonyi Csilla, Danis Lídia és Dévai Balázs látható.

TÖRÖK ÁKOS

Kiemelt kép: Udvaros Dorottya (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)