Chicago / Kecskeméti Katona József Színház / Rendező: Béres Attila / szeptember 27. 19:00

Jól ismert Broadway-musical kerül bemutatásra a Kecskeméti Katona József Színházban a jövő héten. A Chicagot fővárosi és vidéki teátrumok is előszeretettel tűzik műsorra, hiszen a darab mondanivalója a mai napig roppant aktuális, a történet mindenkor görbe tükröt állít a társadalom elé. A hírnév eléréséért folytatott ádáz és gátlások nélküli küzdelemről szóló musicalt Béres Attila rendezi, aki több zenés darabot is sikerrel állított már színre, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezi. Roxieként Földes Eszter, Velmaként Hajdú Melinda (kettőjük váltója Szabó Dorottya), Billyként Adorjáni Bálint, Morton Mamaként pedig Csapó Virág és Magyar Éva lesz látható.

Kelemen József, Papp János és Balázs Andrea (fotó: Gabaworks)

Lököttek / Karinthy Színház / Rendező: Kelemen József / szeptember 27. 19:00

A Karinthy Színház idei első bemutatója garantáltan megdolgoztatja majd a rekeszizmokat, ugyanis a Lököttek egy fergeteges humorú, mai francia komédia. Egy szobában összetalálkozik hat ember, akik bár nem ismerik egymást, közös bennük hogy mindannyian ugyanarra az egy valakire várnak: a neves pszichológusra. A doktor azonban késik, és ahogy telik az idő, a páciensek kénytelen-kelletlen beszélgetni kezdenek egymással, előkerül egy társasjáték, és spontán csoportterápia szerveződik. Hét őrületes figura, hét remek színész előadásában, és aki mindezt megrendezte: Kelemen József, aki most első ízben dolgozott az újbudai teátrum falai között. Papp János, Pápai Erika, Marton Róbert, Baronits Gábor, Balázs Andrea, Tenki Dalma és Vertig Tímea biztosítják a felhőtlen szórakozást.

Bernd Róza / Thália Színház – Thália Télikert / Rendező: Tarnóczi Jakab / szeptember 28. 19:30

Tarnóczi Jakab, a fiatal generáció egyik legizgalmasabb rendezőjének munkájával nyitja meg kapuit a Thália Színház új játszóhelye, a Thália Télikert. Gert Hauptmann Bernd Róza című drámája egy fiatal és gyönyörű parasztlány történetét meséli el, aki viharos természetével küzdve lázad minden és mindenki ellen, aki meg akarja fosztani őt szabadságától, legyen az akár a férje, akár a szeretője. A címszerepben a társulat új tagja, Mentes Júlia lesz látható, mellette Bán Bálint, Molnár Piroska, Mózes András, Schell Judit, Tamási Zoltán és – a szintén a színházhoz idén igazolt – Zayzon Zsolt tűnik fel.

Csankó Zoltán A király beszéde főszerepében, 2017-ben (fotó: Gáspár Gábor)

A király beszéde / Győri Nemzeti Színház / Rendező: Funtek Frigyes / szeptember 28. 19:00

A több Oscar-díjjal is jutalmazott brit filmből David Seidler írt színdarabot, melyet világszerte és hazánkban is nagy sikerrel játszottak. Legutóbb a kecskeméti Katona József Színház vitte színre egy fantasztikus előadásban a dadogását legyőző király történetét, idén pedig két újabb teátrum, a József Attila Színház és a Győri Nemzeti Színház is műsorára tűzi a drámát. Ez utóbbi mutatkozik be szeptember végén a közönségnek, méghozzá Csankó Zoltánnal a főszerepben. A művészt különleges kapcsolat fűzi ehhez az anyaghoz, ugyanis az ő hangján szólal meg a filmben Colin Firth, és 2017-ben már eljátszhatta a királyt, akkor Veszprémben. Most ismét Funtek Frigyes rendezővel együtt dolgozva viszik színre a darabot, melyben a partnere Ungvári István lesz, ő játssza a híres-hírhedt beszédtanárt, Lionel Logue-ot.

Cabaret / tatabányai Jászai Mari Színház, Népház / Rendező: Béres Attila / bemutató: szeptember 28. 19.00

Érdekesség, hogy míg Kecskeméten egy nappal korábban a Chicago, addig Tatabányán egy másik John Kander-Fred Ebb musical debütál a színházban, ráadásul mindkettőt Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója rendezi! A musical története a Weimari köztársaság idején, az 1920-as, 1930-as években, Berlinben játszódik. A középpontban egy angol kabaréénekes, Sally Bowles és az egy amerikai író, Cliff Bradshaw kapcsolata áll, miközben megismerhetjük a háttérben zajló történelmi eseményeket. A musicalt az 1972-es, Liza Minnelli és Michael York főszereplésével készült, 8 Oscar-díjjal jutalmazott mozifilm tette világszerte ismertté. A Jászai Mari Színház előadásában Sallyt Szakács Hajnalka, Cliffet Figeczky Bence, a Konferansziét Mikola Gergő alakítja, mellettük feltűnik még többek között Király Attila, Murányi Tünde, Széles Tamás és Lass Bea.

Pillanatkép a Kertész utcai Shaxpeare-mosó olvasópróbájáról (fotó: Horváth Judit)

Kertész utcai Shaxpeare-mosó / Örkény István Színház / Rendező: Bodó Viktor / szeptember 28. 19:00

Már tavasz vége óta dolgozik az Örkény Színház társulata a jubileumi, tizenötödik évaduk első bemutatóján, amely ennek megfelelően mérhetetlenül izgalmasnak ígérkezik. A külföldön is alkotó Bodó Viktor egy nem mindennapi változatban dolgozza fel Shakespeare klasszikusát, a világon talán mindenki által ismert Rómeó és Júliát. Závada Péter átirata és a színház művészeinek improvizációi alapján készült előadás célja, hogy megragadják a mai magyar valóságot, illetve a történet szereplőinek bizarr, sötét, abszurd, zavaros és ellentmondásos oldalait – írja maga a rendező. „Lesz füst, stroboszkóp, hangos zene, riasztó hansgeffektek, zaj, káosz, kosz és több liter művér”, az előadást mindezért 16 éven felülieknek ajánlják. Rómeót Patkós Márton, Júliát Kókai Tünde játssza, de szinte a teljes társulat színpadra lép majd. Hogy miként és mennyi időre? Az biztosan meglepetés lesz.

Macskafogó / József Attila Színház / Rendező: Szente Vajk / bemutató: szeptember 28. 19.00

A József Attila Színház a „filmek évadában” a szezont rögtön egy igazi magyar klasszikussal, Nepp József és Ternovszky Béla rajzfilmjének zenés színpadi adaptációjával nyitja. A 1986-ban bemutatott Macskafogó a magyar animációs filmgyártás egyik kiemelkedő alkotása, amelyre nem csak az idősebb generáció emlékszik vissza szívesen, hanem a fiatalabb korosztályt is képes magával ragadni. Az új bemutató alkotói, Juhász Levente, Galambos Attila és Szente Vajk, utóbbi foglal helyet a rendezői székben is. Nick Grabowskit Puskás Péter, Fritz Teufelt Makranczi Zalán, Safraneket Szerednyey Béla, Lusta Dicket Feke Pál alakítja, mellettük feltűnnek a színház vezető színészei is: Fehér Anna, Quintus Konrád, Fila Balázs, Blazsovszky Ákos és Chajnóczki Balázs.

A Macskafogó főszereplői (fotó: József Attila Színház)

Ünnep / Spirit Színház / Rendező: Czeizel Gábor / szeptember 27. 19:30

A Spirit Színház ősz elején három bemutatóval is megörvendezteti hűséges nézőit, és természetesen azokat, akik nem bírják ki azt a kevesebb mint 100 napot, ami hátra van még karácsonyig. A teátrum újdonságai közül ugyanis kettő is az ünnepek alatt játszódik, az egyik ilyen az Agyatlan karácsony, a másik pedig az Ünnep, Varsányi Anna vígjátéka. Egy meg nem nevezett vidéki nagyvárosban az elismert író és hitvese, a rettegett biológia tanárnő szentestére készülődik. Hazavárják egyetlen gyermeküket, Évát, aki ugyan már 35 éves, még egyetlen udvarlóját sem mutatta be otthon. Ezúttal viszont nem egyedül érkezik. A családi otthon melegének azonban nyomát sem találni: a férj alkoholista és írói válságban szenved, a feleség pedig mindenkit irányítani akar és halálosan féltékeny. A házasságuk ugyan nem tökéletes, a humoruk viszont az. Czeizel Gábor rendezésében Jantyik Csaba, Juhász Róza, Dobra Mara és Jerger Balázs lesz látható.

Kiemelt kép: Mentes Júlia és Zayzon Zsolt a Bernd Rózában (Fotó: Puskel Zsolt)