Benne vagy / Jurányi Ház / Rendező: Kovács Dániel Ambrus / április 10. 19:00

A Neptun Brigád vadonatúj előadása napjainkban játszódik, olyan környezetben, ahol mindenki nehéz körülmények között, a maga módján próbál boldogulni. Már a helyszín neve is beszédes: Dágvány, itt él Szilvi, aki apja halála után próbálja tovább vinni a kis családi lábtörlőgyártó céget, és Gépkezelő Tibivel együtt arra törekszenek, hogy legalább a hitelre valót ki tudják termelni. Roland, az ügyvezető a roncs furgonnal teríti a környéken az árut, amikor is összefut Endrével, kamaszkori haverjával, aki ajánl neki egy bomba jó üzletet.

„Az érvényesülés nem csak szakmai, még kevésbé emberi kiválóság kérdése. Mit kell megtennünk, mit kell tudnunk azon túl, hogy jól végezzük a dolgunkat? Milyen képességek kellenek ahhoz, hogy előbbre jussunk? Mikor lesznek az ábrándos kamaszokból cinikus középvezetők? Idealistákból törtetők? És mi lesz azokkal a szintén tehetségesekkel, rátermettekkel, akiknek nem sikerül? Mit tehetünk, ha kiderül, az a személyiség, akinek ismerjük magunkat, nem kompatibilis azzal a közeggel, amiben működni kénytelen?” – teszik fel az alkotók a megannyi kérdést az előadás színlapján.

Ezekre keresik a választ a Benne vagy főszereplőit alakító színészek, Chován Gábor, Jankovics Péter, Messaoudi Emina és Ficzere Béla. Az előadást a Jurányi Ház első emeletén található Szkéné teremben játsszák.

Jelent a Benne vagy próbájából (fotó: Jurányi Ház)

A maratonfutók tiszteletkört futnak / Pesti Magyar Színház / Rendező: Paolo Magelli / április 12. 19:00

A Pesti Magyar Színház új bemutatóját az olasz-szerb rendező, Paolo Magelli viszi színpadra. A neves külföldi alkotó nem most először dolgozik hazánkban, 2005-ben és 2010-ben Miskolcon már bemutatkozhatott a magyar közönség előtt is. Legújabb rendezése A maratonfutók tiszteletkört futnak, mely a világ legismertebb szerb drámaírójának, Dusan Kovacevic műve. A fekete humorú történet nem lesz teljesen ismeretlen a magyarok számára sem, hiszen 1982-ben Lopják a koporsómat címmel bemutatták a színmű filmváltozatát.

Ennek a balkáni komédiának a középpontjában a Topálovity család nem mindennapi élete, és a família Végtelen Nyugalom nevű koporsógyártó – és újrahasznosító – cégének szintén nem tipikus működése áll. A Topálovity családban nincsenek nők, minden apának csak egy fia van, aki továbbviszi a nevet és az üzletet. Ez így megy már száz éve, ám egyszer csak, a legifjabb családtag, Mirko úgy dönt, ő nem akar tovább a koporsóbizniszben dolgozni, és szakítani készül a hagyományokkal. A többiek azonban, ha kell, ezt erőszakkal is megakadályozzák.

Az előadás főbb szerepeiben Hunyadkürti István, Mertz Tibor, Végh Péter, Rancsó Dezső, Gáspár Kata és Telekes Péter is a közönség elé lép.

Jelenet A maratonfutók tiszteletkört futnak próbájából (fotó: Juhász Éva/Pesti Magyar Színház)

A nők (is) a fejükre estek / Turay Ida Színház / Rendező: Sztárek Andrea / április 13. 19:00

2017 tavaszán mutatta be a Turay Ida Színház A férfiak a fejükre estek című zenés vígjátékot. Két évvel a premier után új történettel, és újabb dalokkal térnek vissza a színpadra az előadás már jól ismert női szereplői: Diána, Petra és Niki. Ezúttal azonban nem a férfiak, hanem a nők elé állítják azt a bizonyos görbe tükröt, és mi is lehetne kardinálisabb kérdés egy nő életében, mint az életkora? Báldi Mária és Berkes Gábor darabjában, Sztárek Andrea rendezésében a színészek arra keresik a választ, persze humorral fűszerezve, hogy mit csinál egy nő, ha ráeszmél arra, mennyi idős is valójában? A főbb szerepekben Détár Enikő, Xantus Barbara, Sztárek Andrea és Nyírő Bea lesz látható.

Jelenet A kutya különös esete az éjszakában című előadás próbájából (fotó: Prokl Violetta)

A kutya különös esete az éjszakában / Jászai Mari Színház, Tatabánya / Rendező: Guelmino Sándor / április 13. 19:00

Idei utolsó bemutatójára készül a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház. A Crespo Rodrigo vezette teátrum soron következő premierje Mark Haddon és Simon Stephen különös detektívtörténete lesz. A kutya különös esete az éjszakában főhőse Christopher, aki egyik nap élettelenül találja Wellingtont, a szomszédék kutyáját. Az ebet vasvillával ölték meg, ráadásul a rendőrség azt hiszi, Christopher volt a tettes. A srác ezért úgy dönt, nyomozásba kezd, ám a dolgot nehezíti, hogy mindössze csak 15 éves, autista és egyedül még az utcájukat sem hagyta el soha. A nyomok azonban messzire vezetnek, ezért Christopher kénytelen lesz kilépni a biztonságos, megszokott életéből, és meg kell haladnia magát ha azt szeretné, hogy fény derüljön az igazságra.

Az előadás főszereplőjét Figeczky Bence alakítja, mellette pedig színpadra lép mások mellett Danis Lídia, Király Attila, Lapis Erika és Egri Márta is. A rendező Guelmino Sándor.

Kiemelt kép: Jelenet A maratonfutók tiszteletkört futnak próbájából (fotó: Juhász Éva/Pesti Magyar Színház)