Jang Soyeong és Lee Haeje musicale, a Turandot Európában elsőként Pozsonyban, az Új Színpad Színházban debütál. Alföldi Róbert rendezését március 6-án és 7-én láthatják először a nézők.

A történet alapjául szolgáló perzsa legenda először Carlo Gozzi olasz drámaírót ihlette meg, aki a cselekményt Kínába helyezte át. Ezt a mesét dolgozta fel két évszázaddal később Giacomo Puccini, megalkotva ezzel a ma is híres, halhatatlan operát. Az operát két híres dél-koreai alkotó, Jang Soyeong zeneszerző és Lee Haeje librettista öntötte musical formájába. A koreai eredetiből készült musical feldolgozás európai premierje március 6-án és 7-én lesz a pozsonyi Új Színpad Színházban. Az Alföldi Róbert rendezésében színpadra kerülő musicalt tizenegy tagú zenekar kíséri, Ľubomír Dolný vezetésével.

Turandot-musicalt 2010 decemberében mutatták be először a dél-koreai Teguban rendezett Nemzetközi Musical Fesztiválon (DIMF), ahol több kategóriában díjazták, és a közönség körében is elsöprő sikert aratott. A fesztiválon az Új Színpad Színház társulata is részt vett, a Madame de Pompadour musicallel, így a pozsonyi színház művészei is megtekinthették a koreai darabot. Ingrid Fašiangová, az Új Színpad Színház főigazgatója ekként nyilatkozott a musicalről és annak pozsonyi bemutatásáról: „A kiváló zene, amely más külföldi darabok mellett is megállja a helyét, megihletett minket, és elhatároztuk, hogy Európában elsőként mutatunk be egy ázsiai zenés drámai darabot. Turandot történetét számos alkotó feldolgozta, a legtöbben operaként. Mi úgy döntöttünk, hogy musical formájában, mai szemmel mutatjuk be az örök témát: a szerelmet és annak különböző formáit. A Turandot Alföldi Róbert világhírű magyar rendező feldolgozásában egy modern musical szerelemről és keserűségről, áldozatról és szenvedésről, büszkeségről és alázatról, valamint az emberi szellem erejéről.”

Kulisszafotó a Turandot jelmezes próbájáról (Divadlo Nová Scéna)

Alföldi Róbert rendező szerint a Turandot üzenete napjainkban is aktuális: „Azokat a fájdalmakat és ki nem mondott sérelmeket, amelyeket a családunk vagy a szüleink cipelnek magukkal, mi visszük tovább, és így ezek az elfojtott traumák lassan megmérgezik az életünket, mint ahogy megmérgezték Turandot és a környezetében élő emberek életét is. Turandot története azonban reményt is adhat, mert ha odafigyelünk rá és megértjük, erőt meríthetünk belőle a saját problémáink megoldásához. Mindenki került már olyan helyzetbe, hogy valamilyen formában hiányzott a szeretet az életéből. Van, hogy nem kapunk belőle eleget, és az is előfordul, hogy nem tudjuk viszonozni, legalábbis úgy, ahogy szeretnénk.”

A főszerepekben Miroslava Drínová és Lenka Fecková (Turandot hercegnő), Peter Makranský és Patrik Vyskočil (Calaf), Pavol Plevčík és Martin Kaprálik (Timur), Romana Dang Van és Lenka Machciníková (Liu), Róbert Halák és Satno Kráľ (Altoum), Karin Olasová és Sisa Sklovská (Loring, Turandot anyja) lesz látható.

Kiemelt kép: Kulisszafotó a Turandot jelmezes próbájáról (Divadlo Nová Scéna)