A Budapest Kortárstánc Főiskola pótfelvételit hirdetett cirkuszművészet és cirkuszi táncos szakokon, amelyet augusztus 16-án tartanak.

2023 szeptemberében először indul Magyarországon felsőoktatási szintű cirkuszművészeti képzés, amelynek célja, hogy – a hazai artistaképzés hagyományaira építve – olyan cirkuszművészeket képezzen, akiknek a diplomája a világ bármely pontján egyet jelent a korszerű gyakorlati- és elméleti tudással és kreativitással. A hároméves, nappali tagozatos évfolyamban bohóc és lovasakrobatika választható főzsánerként. A választott főzsánert kézegyensúlyozás, street-art, erő-balansz, ikária, lábzsonglőr zsánerek egészíthetik ki. A cirkuszművész képzésre azok jelentkezését várják, akik középfokú vagy amatőr cirkuszi tanulmányok során, vagy más területeken (versenysport, extrém sport, tánc, színészmesterség, lovaglás, etc.) szerzett előképzettséggel rendelkeznek.

Ebben az évben a táncos és próbavezető (színházi tánc) alapszak keretében cirkuszi táncos profilra is lehet jelentkezni: a szintén hároméves, nappali tagozatos képzés elsősorban a cirkusz világának táncos feladataira készít fel, de a mozgástanulás mellett az egészségmegőrzésre, illetve a koordináció és izoláció fejlesztésre is kiterjed. A hallgatok különböző táncstílusokkal ismerkednek meg (klasszikus balett alapok, magyar néptánc és más népek tánckultúrája, jazztánc, divattáncok, társastáncok, revű, utcatáncok, moderntánc, kortárstánc, kontakttánc), illetve lehetőségük van a próbavezetés és szociális kompetenciák elsajátítására is.

A pótfelvételire a Budapest Kortárstánc Főiskola honlapján keresztül lehet jelentkezni.

Kiemelt kép: Jelenet a Dinasztiák című előadásból (Fotó: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz)