Május 23-án nyílik meg Takáts Máron festőművész Ady, Párizs, Budapest című kiállítása az Országút Galériában. 

„Egyszer, ha nagyon elismert festő leszek, veszek egy kávéházat, ahol szalvétára fogok leskiccelni egy víziót, majd félszeg mosollyal leülök a zongorámhoz, eljátszom egy dalt, és mindenki megtapsol!” – Takáts Márton, Barcsay-, Koller- és MMA-ösztöndíjas magyar festő-és grafikusművész 1971. június 22-én született Budapesten. 1990 és 1995 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafikai szakán tanult. 1995 és 1996 között az MKF Mesterképző szakára járt, ahol König Róbert volt a mestere. Takáts személyiségjegyeit alapvetően határozza meg művészcsaládi származása: szülei iparművészek, dédapja szobrász, nagyszülei festők, példaképként tisztelt nagyapja Bartha László pedig a ’60-as évek elismert, Ecole de Paris-hoz közelálló, lírai fél-absztrakt festője. Franciás szemlélete, könnyedsége, technikai bravúrja, irodalmi érdeklődése, illusztrátori működése mai napig hatással van a művészre. Saját megfogalmazása szerint az életműve egyfajta alanyi festészet, amely az őt ért hatások és intuíciók szerint folyamatosan alakul, formálódik.

Takáts Márton: Fekete zongora (New York), 2017 – részlet (Fotó: Koller Galéria)

„Takáts Mártonnak az Országút Galériában kiállított képei azt a benyomást keltik, mintha egy posztmodern storyboardot látnánk. Azok számára is ismerős helyszínek jelennek meg, akik még nem jártak Párizsban vagy azokban az ikonikus kávézókban, amelyek megelevenednek a festményeken és grafikákon. Ezeket a lokációkat látogatja végig művein Takáts, mintegy felfejtve az események szálát. A művész a saját maga által felbérelt magánkopó, aki önnön jelenével párhuzamosan „jegyzeteli” az eseményeket. A jelenidejűség és a néhány pillanattal – vagy akár évtizedekkel – korábbi múlt bújócskázik, egymás szemét kitakarva, egymással versengve az előtérbe kerülés kiváltságáért. Takáts képei láttán ezért lehet az a benyomásunk, hogy jelen vagyunk, egy asztalnál az alakokkal, velünk (is) történnek az események; miközben voyeurként csak bepillantásunk van a történésekbe; illetve egészen filmszerű módon a nagytotált látjuk a főhőssel (mellé képzelve egy belső monológot, amely természetesen a befogadót célozza meg)” – ezekkel a gondolatokkal jellemzi Takáts művészetét Kosinsky Richárd művészettörténész.

Az Ady, Párizs, Budapest című kiállítás (amely képeinek egy része a Kogart Gyűjteményéből származik) az Országút Galériában (1035 Budapest, Miklós tér 1.) június 16-ig ingyenesen látogatható.

Kiemelt kép: Takáts Márton (Fotó: mutermek.com)