A történet egy kíméletlen önkényuralmi rendszer világában játszódik, főhőse pedig egy hivatása gyakorlásában ellehetetlenített színésznő, aki annak ellenére megpróbál nem félni és szabad lélekkel élni, hogy a hatalom folyamatosan megfigyelteti és „Pornó” fedőnév alatt nyilvántartatja mint célszemélyt. Ez a mozzanat azonban csak az egyik indoka a nem mindennapi címválasztásnak.

A másikat Visky András, a darab írója így fogalmazta meg egy interjújában: „A politikai pornográfia elszabadulóban van, már az új oltárképeken, a számítógépek képernyőin és a telefonunk kijelzőjén is folyamatosan jelen van… Hatálya alól egyikünk sem vonhatja ki magát, a vak is látja, mi történik: nem elég a szavazatunk, sohasem elég, a testünk is kell, a gondolataink, a lelkünk, a hálószobánk. Meg kell állni a gyermekeink és gyermekeink gyermekei színe előtt, és elmondani a saját történetünket. Kiűzni nyelvünkből, tekintetünkből, érintéseinkből, sejtjeinkből a diktatúrát. Amíg nem tesszük meg, diktatúra-függőségben élünk. Nincs bátrabb tett, mint előállni a gyávaság történetével.”

Visky András egyszemélyes, igaz történeten alapuló játékát Csonka Szilvia adja elő, aki nemcsak mint színművész, hanem a darab rendezőjeként is visszatér a szombathelyi közönség elé.

Az előadás abból a szempontból is különleges, mert az országban talán egyedülálló módon teljes egészében „zöld”: az újrahasznosított anyagokból készült díszlet és a kellék új jelentéstartalmat kaptak. Dramaturg: Csonka Szilvia, Duró Győző, díszlet / báb: Oroszy Csaba, jelmeztervező: Csonka Szilvia, jelmezkivitelező: Simonné Borsodi Mária, zene: Horváth Dániel, videó: Kaczmarski Ági, a rendező munkatársa: Kovács Géza.

Kiemelt kép: Csonka Szilvia az előadás egyik jelentében (Fotó: Mészáros Zsolt)