December 4-én, 21 órakor Amilcare Ponchielli varázslatos operája, a Gioconda lesz látható az M5 csatornán.

Az olasz származású romantikus zeneszerző Verdi kortársa volt, ami bár megnehezítette számára, hogy kellő figyelmet kapjon munkássága, tehetségével mégis elérte, hogy vetélytársa mellett őt tartjuk kora legjelentősebb olasz színpadi szerzőjének. Ponchielli tíz operája közül kétségkívül a Gioconda a leghíresebb, amit jól időzítve, Verdi 16 éves alkotói szünetében írt meg. A mű gyorsan belopta magát a közönség szívébe, hatalmas sikert aratott a maga műfajában. A Victor Hugo drámája nyomán született librettó eleinte komoly kihívást jelentett a komponista számára, ugyanis az elsőre kuszának tűnő szövegkönyvhöz nagyon nehezen találta meg a megfelelő zenei nyelvezetet. A végeredmény azonban magáért beszél: a kemény munka gyümölcseként megszületett a grand opéra jegyeit magán viselő, bonyolult, összetett cselekményű és zenéjű Gioconda.

A történet a varázslatos, ugyanakkor veszedelmes 17. századi Velencei Köztársaságba repíti el a nézőket. A darab főhőse egy utcai énekesnő, Gioconda, akinek bár a neve „Vidám”-at jelent, az élete azonban kicsit sem mondható annak: Barnaba, az Inkvizíció besúgója szerelmes a lányba, ám a férfi gonoszsága határtalan, és bármit megtesz annak érdekében, hogy Giocondát maga mellé láncolja. Mindeközben a szegény énekesnő beleszeret Enzo Grimaldóba, a genovai hercegbe, aki álruhában tér vissza Velencébe feleségéhez, miután kitiltották a városból. „Nyomon követhetjük, milyen nehezen tudnak egymásra találni az álom és valóság határán mozgó, egytől egyig sérült romantikus karakterek, és hogy milyen áldozatok és szenvedések árán képes csak megszületni a történet egyetlen kapcsolata, amely azonban rögtön ki is szorul az opera szereplőinek világából” – írja az előadás színlapja.

Magyarországon Ponchielli operáját először 1883-ban a Nemzeti Színházban láthatta a hazai közönség, majd 1884-től a frissen nyílt Operaház is felvette a repertoárjára, az elmúlt húsz évben azonban az előadás kikerült a hazai figyelem középpontjából. Az Erkel Színház Nagyszínpadára Almási-Tóth András rendezésében tért vissza a klasszikus opera, a rögzített előadásban színpadra lép Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Alexandru Agache, Boncsér Gergely, Gál Erika és Cser Krisztián. Karmester: Kesselyák Gergely.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Gioconda című operából (Fotó: Magyar Állami Operaház)