A Magyar Hospice Mozgalmat és Alapítványt létrehozó író-pszichológusnak, aki munkásságában a halál és a gyász kutatásával is foglalkozott, idén kettős jubileuma van: születésének 100., halálának 15. évfordulója.

Ebből az alkalomból Gubás Gabi négy országban mutatta be idén, a Teljes lényeddel című önálló estjét, amely Polcz Alaine egész életét dolgozza fel. Zentán, Komáromban, Luxemburgban és Brüsszelben már bemutatkozott a darab, az utolsó, ötödik előadás az írónő szülővárosában, Kolozsváron lesz, november 1-én.

Nagyon régi vágyam volt, hogy az ő munkásságát, életszeretetét, pozitív életszemléletét, minél több embernek bemutassam a határainkon túl is. Az előző négy helyszínen értő fülekre talált az előadás, mindenhol nagyon várták, és néha még számomra is meglepő volt, hogy mennyire képben vannak az életével kapcsolatban. Kicsit hírvivője is vagyok Polcz Alaine-nek, ő maga ugyanis soha nem kérkedett azzal, amit megélt és tett. Ezért, mint egy drágakövet úgy hordozom a tenyeremben és mutogatom mindenhol a kincset: íme, az asszony, aki minden szenvedése mellett, nemcsak magán, hanem másokon is tudott segíteni. Én magam is rengeteget tanultam tőle, és szeretném mindenkinek megmutatni az ő példáján keresztül, hogy mindig, mindenben meg kell találni a pozitívumot az életben. S remélem, hogy Kolozsváron, ahol egész évben tartanak a róla szóló megemlékezések, én is kicsit hozzá tudok tenni ahhoz, hogy minél többször beszéljünk róla, és vigyük tovább a gondolatait” – fogalmazott Gubás Gabi

Kiemelt kép: Gubás Gabi a brüsszeli előadáson (fotó: Gubás Gabi facebook)