50. születésnapját ünnepli Pokorny Lia színésznő, a Beugró című műsor állandó szereplője. 

Pokorny Lia 1971. november 23-án született Hatvanban, Pokorny Aurélia néven. Mivel édesapja szakács volt, ezért sokat költözött a család: élt többek között Salgótarjánban, Visegrádon és Esztergomban is. Színházi munkáit a Pinceszínháznál kezdte meg, ahol 1993 és 1997 között dolgozott, majd ’97-től 2002-ig a Bárka Színházban talált otthonra. A következő tíz évet az Új Színház társulatának tagjaként töltötte, 2012 óta pedig a Centrál Színházat erősíti, de gyakori vendége a Rózsavölgyi Szalon színpadának is. Előbbi esetében olyan darabokban láthatja jelenleg a közönség, mint a Függöny fel!, a Nemek és igenek, valamint saját estje, a LIAison, utóbbinál pedig a Valami csaj(ok) és a Keresztül-kasul című előadásokban is játszik. Eddigi pályafutása során rengeteg szerepben bizonyított, mint a Szentivánéji álom, a Varázshegy, az Illatszertár, a Jó emberek, a Sok hűhó semmiért és a Legénylakás. 

Pokorny Lia és Babicsek Bernát a LIAison című előadásban (fotó: Horváth Judit)

A színésznő rendszerint felbukkan játékfilmekben (Poligamy, Pál Adrienn, Parkoló, Kút, Valami Amerika 3), sorozatokban (Kisváros, Társas játék, A mi kis falunk, Jófiúk) és televíziós műsorokban (Beugró, Csillag születik, Álarcos énekes) is, jelenleg a Vadlovak – Hortobágyi mese narrátoraként hallhatjuk és a Nagykarácsony című vígjáték egyik mellékszerepében láthatjuk a mozikban. Egyedi hangszínének köszönhetően a szinkronizálás sem áll távol tőle (szólaltatta már meg Tilda Swintont, Laura Dernt, Kristen Wiiget és Sofia Vergarát is), és hangoskönyveket is készít, például Paddington történeteit meséli el.

2005-ben a Vidor Fesztivál Colombina-díjával tüntették ki, 2004-ben és 2008-ban pedig a Paulay Ede-díjat nyerte el. 2009-ben a Story Érték-díjjal jutalmazták, amit 2012-ben a Glamour Woman of the Year elismerés követett. A Centrál Színház Közönségdíját 2015-ben és 2016-ban is kiérdemelte, majd abban az évben az RTL Comet-díját is neki ítélték a Legjobb színésznő kategóriában. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Pokorny Lia (Fotó: RTL Klub)