A tavaly tavasszal forgalomba került POKET-Zsebkönyvek (amelynek most júliusban jelenik meg a 19. kötete) mögött álló Sztalker Csoport az olvasás népszerűsítésén túl a közösségépítést tartja kiemelkedően fontos feladatának. A most kikerült pályázati felhívásban azonban tovább szélesítik a kört: megjelenési lehetőséget biztosítanak íróknak és fordítóknak, így újabb kortárs művészeket ismerhetünk meg hamarosan. A POKET Friss néven futó projekt során két kategóriában várják a pályaműveket.

A szerzők esetében eddig meg nem jelent prózai művekkel lehet jelentkezni, hivatásos és amatőr írók egyaránt pályázhatnak. A kész kézirat minimum 160.000, maximum 400.000 karakter lehet, emellett a kötet szinopszisát (max. 2 oldal terjedelemben), valamint, ha van, publikációs jegyzéket is várnak a szervezők. Az ide érkező művek esetében kizárólag a kézirat minősége alapján születik meg a döntés. Amennyiben a kötet megjelenik, a szerző honoráriuma 300.000,- Ft, valamint minden eladott példány után 10% jogdíj.

A fordítók idegen nyelvű, magyarul eddig még meg nem jelent prózai művekkel pályázhatnak, itt azonban egy kicsit szigorúbb a megkötés, mert csak olyan műfordítók jelentkezhetnek, akik legalább egy kötetpublikációval rendelkeznek. Ebben az esetben egy lektori jelentést kérnek (max. 2 oldal terjedelemben) a lefordítandó műről, egy mutatvány-fordítást (kb. 5 oldal terjedelemben), a lefordítandó könyv kiadójának elérhetőségét és a publikációs jegyzéket. A döntés a szakmai anyagok minősége alapján történik. A kötet kiadása esetén a fordító honoráriuma 50.000,- Ft/szerzői ív, valamint 3% jogdíj minden eladott példány után.

A Sztalker Csoport a kéziratokat, szakmai anyagokat folyamatosan olvassa és értékeli, és amint megszületik a döntés, de legkésőbb egy hónapon belül visszajeleznek. A jelentkezéseket a poketfriss@gmail.com címre várják.

POKET zsebkönyvek (Fotó: Jasinka Ádám)

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós (fotó: Mindspace)