Szeptember 1. és 13. között rendezik meg a PLACCC 2022 Fesztivál programjait Budapest számos pontján, több nemzetközi alkotóval és fellépővel kibővülve.

2022 és a korábbi pár év számos nehézséget hozott az emberek, főleg a térségben lakók számára, kezdve a pandémiás helyzettel, a szomszédban zajló háborún át a klímaváltozásig. A PLACCC által rendezett előadások arra tesznek kísérletet, hogy ezekre a problémákra felnyissák a nézőközönség szemét és kérdéseket tegyenek fel a témában, a magyar, brit, dán, olasz, osztrák, ukrán és belorusz művészek projektjeinek segítségével. A Placcc 2022 programjait négy hívószó köré csoportosították: Discuss, Sense, Move, Feel (Beszélgetés, Érzékelés, Mozgás, Érzés).

A brit Kaleider kollektíva Pig installációja, amelyben egy átlátszó malacperselyben összegyűlt összeget csak bizonyos feltételekkel lehet kinyitni és a körülötte álló közönségnek kell egyértelműen eldöntenie, mire szánják a pénzt, illetve Szabó Renáta Híd című köztéri akciója a művészet által, magán az alkotáson keresztül igyekeznek párbeszédet nyitni.
A tavaly elindított Sensing the City programot, amely égető környezeti kérdésekre több tudományág segítségével reagálva erre, idén nemzetközi résztvevőkkel együtt dolgozva fejtik ki a megfigyeléseiket a fesztivál keretein belül.

A Juhász Kata Társulat és az osztrák Cie. Two in One Hétköznapi cirkuszaink helyspecifikus előadása, valamint Mészáros Máté A távolság mechanikája című részvételi sétája a közös mozgáson keresztül fedezi fel a köztereket, a Meetlab társulat Lézertricikli köztéri akciójával pedig old school számítógépes játékokkal játszhatunk a város különböző felületeire kivetítve. Míg az ukrán Daria Pugachova I will close the sky so you could breathe szintén köztereken zajló előadása a háború elől való menekülést kívánja szemléltetni a művészeten keresztül, addig a belorusz alkotónégyes, Igor Shugaleev, Sergey Shabohin, Alexandra Kononchenko és Marina Dashuk The body your are calling is not available produkciója az autoriter rezsim elnyomás borzalmait kívánja érzékeltetni.

A programok leírása, pontos időpontja és hamarosan helyszínekkel együtt megtalálható lesz a www.placcc.hu oldalon.

Kiemelt kép: Juhász Kata Társulat – cie.ooops: Hétköznapi cirkuszaink (Forrás: a társulat Facebook oldala)