A hagyományokhoz híven a Magyar Állami Operaház szombaton, a Magyar Opera Napján hirdette ki újonnan megválasztott Örökös Tagjait, illetve adta át elismeréseit és díjait az intézmény művészeinek és munkatársainak. Az ünnepségnek az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós Terme adott otthont.

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai idén Pitti Katalin operaénekest emelték maguk közé, Domahidy László és Gregor József operaénekesek, és Fülöp Attila, az Opera egykori magánénekese, főtitkára és ügyvezető igazgatója pedig posztumusz elismerésben részesült. Berczelly István operaénekes a Magyar Állami Operaház Mesterművésze lett, aki az idén átvett Kossuth-díjának köszönhetően érdemelte ki a nívós elismerést.

A Sudlik Mária-díjjal az Operaház az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget ismeri el évről évre, ezt idén Zempléni Mária kapta, míg a magyar balett-történet meghatározó alakjaként Venekei Marianna koreográfust, a Magyar Nemzeti Balett első balettmesterét tüntették ki. A diótörő című balettprodukció előző évados sorozatában a legkiválóbb teljesítményt nyújtó művésznek odaítélhető Solymosi Művészeti Díjat idén a zenekari tagok közül Dimcevski Alexandre koncertmester vehette át.

Az együttesek belső szavazásai alapján a 2019/20-as évad legkiemelkedőbb énekkari művésze Haris Nadin és Zsigmond Géza, zenekari művésze Szélpál Krisztina oboaművész, kartáncosa pedig Asai Yuka és Morimoto Ryosuke lettek. Az Operaház hagyományosan jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve szolgálják közalkalmazottként az intézményt.

Kiemelt kép: Pitti Katalin (Fotó: Kummer János)