Ma ünnepli 75. születésnapját Piros Ildikó, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő.

Piros Ildikó 1947. december 23-án született Kecskeméten. Szülővárosában tett érettségit a Bányai Júlia Gimnáziumban, majd elsőre felvételt nyert a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, ahová édesanyja ösztönzésére jelentkezett. A Főiskolán Várkonyi Zoltán osztályában tanult, olyan társakkal többek között, mint Kern András, Sunyovszky Szilvia és Verebes István. 1970-ben befejezte a főiskolai tanulmányait, majd ezután 37 évig a Madách Színház színművésze volt. 2007-2012 között a Soproni Petőfi Színház társulatában játszott, majd három évig a József Attila Színház tagja volt, 2010-től pedig a Turay Ida Színházban is szerepel. 2000-2014 között a Magyar Táncművészeti Főiskola színészi játék tanára volt.

Piros Ildikó számtalan színdarabban játszott országszerte, klasszikus és modern drámák hősnőit megformálva, de vígjátékokban és tragédiákban is emlékezeteset alakított. Jelentősebb színpadi szerepeiben láthatták a nézők, mint Lujza (Ármány és szerelem), Nyina (Sirály), Desdemona (Othello), Mira (Elveszett paradicsom), Lisbeth (Egy lócsiszár virágvasárnapja), Ophelia (Hamlet), Mária Lujza (A sasfiók), Gertrúd, dán királyné (Hamlet), és Marlborough hercegné (Egy pohár víz). Számos játékfilmben és TV filmben is szerepelt (A veréb is madár, Hahó, Öcsi, Lila ákác, Macskajáték, Gyertek el a névnapomra, Az Angol királynő, Magunk maradtunk). Egyik főszerepét játszotta a Rózsa Sándor és a Kisváros című TV sorozatoknak, valamint ő formálta meg Zsuzsannát, a diakonisszát Szabó Magda Abigél című regényének népszerű televíziós változatában. Az Abigélből hangoskönyv is készült, amit a felvételen szintén Piros Ildikó olvas fel. Férjével, Huszti Péterrel a színpadon is számos szerelmespárt alakítottak, például Alekszej Arbuzov Kései találkozás című darabjában. A művésznő modern kezdeményezésekre való nyitottságát mutatja, hogy 2016-ban Kovács Ákos Ugyanúgy című dalának videóklipjében is szerepet vállalt.

Piros Ildikó színészi munkásságát az évek során nagyon sok elismeréssel jutalmazták: megkapta a Jászai Mari-díjat (1983), a Déryné-díjat (1993), a Legjobb női alakítás díját (1997), az Érdemes művész díjat (2003), a Kossuth-díjat (2012), a Tolnay Klári emlékérmet (2014), az Arany Medál Életműdíjat (2017), a Bessenyei Ferenc-díjat (2019), valamint 2017-ben Kecskemét tiszteletbeli polgárának választották. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Piros Ildikó (Forrás: jegy.hu)