Március 28-án és 31-én a társulat legelső előadása, a Népi Rablét lesz látható. Az első vetítési időpont nem véletlen, a társulat ugyanis a Színházi Világnap másnapjára időzítette ezt a magyar színháztörténet szempontjából is meghatározó előadást, melybe néhány újdonság is bekerült, és mivel több mint 10 éve nem játszották közönség előtt, igazi csemege lehet azok számára, akik később kezdték el követni a formáció munkásságát.

A cím, Pintér Béla nevének anagrammája, játékos öndefinícióként is értelmezhető. A darabot 1998-ban mutatták be a Szkénében, sok éven át volt repertoáron, az 1999/2000-es évadban elnyerte a Színikritikusok Díját a legjobb alternatív előadás kategóriában, valamint az 5. Alternatív Szemle fődíját, de még évekkel később is a legjobb előadásnak választották a Vidor Fesztiválon, és számos nemzetközi elismerést is kapott.

Az előadás alapvetően a magyar néptánc elemeiből felépülő tánc, valamint a konkrét eseményeket, történetfoszlányokat megjelenítő fizikai színház határán mozog. Ez az első alkotás, részben a közösségi munkamódszernek köszönhetően, alapvetően különbözik a többitől. A közösségi munka nem improvizációt, inkább közös szerkesztést jelentett, a résztvevők által felkínált konkrét mondatokból, mozdulatokból, gesztusokból való választás Pintér kezében volt, de nagyobb hangsúlyt kapott a közös munka, mint a későbbiek során.

Jelenet az előadásból (Fotó: Mészáros Csaba)

Enyedi Éva, a társulat alapító tagja, színésznője és dramaturgja úgy nyilatkozott: „Tisztító szertartás, mely nyolc napon túl gyógyuló belső sérüléseket okozhat. Ez volt a kezdet – Pintér Béla színész-rendező és társulata. Totális színház hagyományos értelemben vett drámaszöveg nélkül.”

A márciusi streamek szereposztása szinte teljesen megegyezik az ősbemutatóéval a felvétel erejéig újra csatlakozott a csapathoz Péterfy Bori, Deák Tamás helyett azonban Gombai Szabolcs ugrott be, aki korábban néptánc tanárként segítette a társulat munkáját. Az előadás szereplői: Bencze Sándor Qpa, Csatári Éva, Gombai Szabolcs, Enyedi Éva, Nagy-Abonyi Sarolta, Péterfy Bori, Pintér Béla és Thuróczy Szabolcs.

Pintér Béla és Társulata április 11-én és 20-án a Jubileumi Beszélgetések darabját tűzi online műsorára, melyet két évvel ezelőtt mutatták be a Fészek Művészklubban a társulat megalapításának húsz éves jubileuma alkalmából. Ez az online vetítés egyben az előadás búcsúja is, mert lekerül a repertoárról.

Pintér Béla egy nemrég közzétett videóüzenetben elmondta, hogy eredetileg csak egy évadon keresztül szerették volna műsoron tartani, de annyira megszerette, hogy végül két évig játszották, és azt reméli, hogy az online tér lehetőséget biztosít arra, hogy minél többen láthassák még utoljára. A produkciót felfrissítették: helyet kaptak új aktuálpolitikai és „járványügyi” motívumok is a közelmúltban rögzített verzióba. Az előadás szereplői: Bencze Sándor Qpa, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Kéménczy Antal, Pintér Béla, Roszik Hella, Stefanovics Angéla, Szabó Zoltán, Terhes Sándor és Thuróczy Szabolcs, írta és rendezte: Pintér Béla.

Kiemelt kép: jelenet a Jubileumi Beszélgetésekből (Fotó: Mészáros Csaba)