Ma délután hatodik alkalommal adták át a Kortárs Magyar Dráma-díjat a Rózsavölgyi Szalonban, az elismerést ebben az évben Pintér Béla vehette át több évtizedes munkásságáért, színpadi szövegeiért. Emellett különdíjban részesült Horváth János Antal a Becsapódás című előadás témaválasztásáért, szövegéért, közösségi színházcsinálásáért és a Loupe Színházi Társulás létrehozásáért.

A Kortárs Magyar Dráma-díjat 2019-ben Radnóti Zsuzsa, Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, Örkény István özvegye alapította, aki sok évtizedes színházi munkájáért kapott Kossuth-díjával járó juttatás egy részéből hozta létre azt az irodalmi alapítványt, amely az elismerést minden évben odaítéli egy-egy színházi alkotásért. A díjazottjakról a kuratórium dönt, amelynek alapítója és elnöke Radnóti Zsuzsa, tagjai pedig Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író és Nánay István színikritikus.

A díj átadásának dátuma nem véletlen: 1967. február 24-én tartották Örkény Tóték című drámájának ősbemutatóját a Thália Színházban. 2019-ben az elismerést a Radnóti Színházban bemutatott Egy piaci nap színpadi szövegéért Mohácsi János, Mohácsi István, és Závada Pál, illetve a Trafóban játszott Megfigyelők című darabjáért Kelemen Kristóf kapta. 2020-ban Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs Obiectiva Theodora, Schwechtje Mihály Az örökség és Székely Csaba 10, 2021-ben Garaczi László Veszteg és Spiró György Sajnálatos események című műve lett a díjazott. 2022-ben Márton László a Bátor csikó című drámakötetért, Sebestyén Aba és Barabás Olga – Bodai Attila a Lázadni akartam veletek című regényének színpadi feldolgozásáért, Dömötör András és Bíró Bence pedig Térey János a Káli holtak című regényének színpadi adaptációjáért részesült az elismerésben. Tavaly Székely Csaba vehette át az elismerést a Mária országa című művéért, amely mellett különdíjban részesült az a drámakötet, amelyben Petőfi Sándor Karaffa című befejezetlen töredékének tíz író által továbbgondolt folytatása kapott helyet.

Pintér Béla (Fotó: Kovács Milán)

Radnóti Zsuzsa köszöntőjében arról beszélt, hogy a kuratórium tagjaival egyhangú döntést hoztak a két díjazott személyét illetően, és örömmel tölti el, hogy két ilyen kiváló alkotóval bővült az eddig is nívós névsor. „Ha nézed – tehát jól nézed – Pintér Bélát, elbűvöl. Ha nem bűvöl, rosszul nézed” – fogalmazott laudációjában Kukorelly Endre, József Attila-díjas író, költő, amelyben az írót, színészt, rendezőt, társulatvezetőt méltatta. Peremartoni Krisztina, Jászai Mari-díjas színművésznő a különdíjastól származó idézettel kezdte meg beszédét, közös emlékeik felidézését: „Ha valami szétfeszít belülről, mondd el!”

Radnóti Zsuzsa azzal a gondolattal zárta az ünnepséget, hogy becsüli a két írót bátorságáért, amiért képesek hiteles képet alkotva beszélni országunkról, a közéletről, a politikáról és társadalmi viselkedésünkről, még úgy is, hogy témaválasztásaik ritkán divatosak, és a legtöbbször a kulturális politikai irányvonallal szembe helyezkednek el. Elmondta azt is, hogy nem csak dicséri, biztatja is a középfiatal és fiatal írógenerációt, hogy kísérjék figyelemmel országunk sorsát, és az így felhalmozott tudást alkalmazzák jövőbeni alkotásaikban.

Radnóti Zsuzsa és Horváth János Antal (Fotó: Kovács Milán)

Kiemelt kép: A kuratórium tagjai és a méltató alkotók a két díjazottal (Fotó: Kovács Milán)