A FAQ Színház elődjét jelentő formáció tagjai Győrben kezdtek el színházzal, színjátszással foglalkozni. 2010-től a fővárosban folytatták a munkát, létrehozták első saját előadásukat, 2012-ben pedig megalakították a ma ismert társulatot, a FAQ Színházat. A független alkotói csapat a saját színházi nyelv kialakítása mellett új formavilág létrehozására is törekszik. Ennek az újító szemléletnek a következő állomása a decemberi bemutatójuk, mely J. D. Salinger világhírű regényéből, a Zabhegyezőből készül.

Új köntösben és egészen új közegben állítják „színpadra”, monodráma formájában. A helyszín ugyanis nem egy színházi tér, hanem a Magyar Nemzeti Múzeum pincerendszerének egyik kiállítóterme, a Lapidárium lesz. Salinger kultikus regényének 16 éves főhőse most a Magyar Nemzeti Múzeumban keresi a húgát. És beszél. Magáról, a világról. A helyspecifikus monodrámában Georgita Máté Dezső kelti életre Holdent. Lázadó hős vagy meg nem értett zseni? Mindenki döntse el maga. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek minden fiatal felnőttet foglalkoztatnak, csak nem mindenkiben van hozzá kellő bátorság, hogy szembe nézzen velük és a rájuk adott válaszokkal.

A múzeum római kőtárának maradványai között bolyongva egyedi atmoszférájú előadás jön létre, melyet viszonylag kis közönség előtt játszik majd a főszereplőt alakító fiatal színész. Az előadás szövegkönyvét Gyepes Judit fordítása alapján Georgita Máté Dezső és az előadás rendezője, Ördög Tamás írta. A Zabhegyező bemutatója december 6-án lesz.

Forrás: szinhaz.org

Kiemelt kép: Az előadás promóciós anyaga (fotó: FAQ Színház)