November 27-én Urbi et orbi / Síremlék címmel érkezik Szilágyi Bálint rendezésében a Radnóti Színház és a Magvető Kiadó közös estje, amellyel Pilinszky János születésének 100. évfordulója előtt tisztelegnek.

Pilinszky János költői életművében különleges helyet foglalnak el a színművek, amelyek egy sajátos színpadi univerzumba repítik el a nézőt, szürreális képek, allegorikus alakok és érzéki hangulatok szuggesztív áramlásába. Az 1973-ban írt Urbi et orbi és a Síremlék című egyfelvonásosok magukon viselik a szerző párizsi élményeinek és Robert Wilson színházeszményének mágikus hatását. Pilinszky drámaírói munkásságát Tarján Tamás „hőstettnek” nevezte, mivel a magyar színházművészet számára „új, szokatlan, rejtelmes univerzalitást nyitott meg, különleges, torzószerű teljességekkel gazdagította dramaturgiánkat.” Pilinszky igazi színházat írt: az intim, tabusított pillanatok, mint egy haldokló pápa testi szenvedése az Urbi et orbiban, vagy egy félmeztelen nő kerti napfürdőzése a Síremlékben a nyilvánosság tekintete előtt ítéltetik meg.

A Radnóti Színház e két ritkán játszott Pilinszky-dráma bemutatásával ünnepli a szerző születésének századik évfordulóját a Magvető Kiadóval közösen. A Szilágyi Bálint által rendezett darabban Baki Dániel, László Zsolt és Zsótér Sándor mellett egyetemi hallgatók (Bartos Ágnes, Brezovszky Dániel, Czirják Liliána, Erdős Lili, Forrai Áron, Kiss Nikolett, Juhász Vince, Major Irma, Rákos Olivér) mutatkoznak be. Az előadás novemberben két alkalommal (27-én és 28-án) lesz látható, melyek után könyvbemutatót is tartanak, ugyanis a Magvető Kiadó két kötettel is jelentkezik az évforduló kapcsán. A Tér és kapcsolat című kötet új, bővített kiadása Pilinszky és Schaár Erzsébet kapcsolatát dolgozza fel, az Önéletrajzaim című könyv pedig a szerző önéletírásaiból építkező, általa „vertikális regénynek” emlegetett, be nem fejezett művét rekonstruálja, korábban publikált vagy kiadatlan részleteit, töredékeit tárja az olvasók elé – mindkét kiadványt Bende József szerkesztette.

Kiemelt kép: Pilinszky János (Fotó: Fortepan/Hunyady József)