Legismertebb költőnk, Petőfi Sándor születésének 200 éves jubileuma alkalmából kerül bemutatásra október 21-én és 22-én az Erkel Színházban a Szabadakarat című rendhagyó koncertszínházi előadás. A nagyszabású zenés-prózai produkció szervezőinek missziója, hogy Petőfit közelebb hozzák a mai fiatalokhoz. „A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet a hamarosan színpadra kerülő Szabadakarat című előadás. A történet hiába 200 évvel ezelőtt született meg a történelemben, ugyanúgy zajlik és él ma is”– fogalmazott Illés Gabriella producer az előadás létrejöttével kapcsolatban.

A három idősíkon, különböző helyszíneken játszódó cselekmény (1849. júniusától 1850 nyaráig, 1839-1841-ig és 1848 júliusától 1849 júniusáig) pedig legfőképp arra keresi a választ, ki vagy kik felelősek azért, hogy a lánglelkű, de gyenge fizikumú költőt újra meg újra a csatatéren találjuk. Nem is csak szabadság-szerelem viaskodnak a lelkében, de a feloldhatatlannak látszó dilemma is: karddal vagy tollal szolgálhatja-e jobban a hazát?  „A kor ünnepelt költője egy mindennel szemben (is) lázadó, extrém önkifejező, de mélységesen önkereső figura. A darab nem a mainstream Petőfit mutatja be, hanem az identitását kutató huszonévest, aki akár a korunk fiatalja is lehet” – mondta Almási-Tóth András, a Szabadakarat rendezője, aki a szövegkönyvet is jegyzi.

„A közismert énekesek színpadi jelenléte, a koncertszerű előadásmód kiragadja a sztorit a hagyományos színházi előadások, musicalek konvencióiból. A fizikai színház kifejező eszközeinek segítségével egy olyan színpadi szövetet szeretnénk létrehozni, amiben ugyan fellelhető az átélhető emberi történet, de a jelenetek ritmusa sokkal közelebb áll a mai fiatal generáció vizuális kultúrájához, az Insta- és Tik-Tok videók tempójához és látványvilágához” – összegezték az alkotók a mai korba adoptált darab lényegét.

Az előadás érdekessége, hogy Petőfi Sándort és szerelmét, Szendrey Júliát párhuzamosan két-két fő kelti életre. A prózai vonalat Staub Viktória és Tóth Mátyás játssza, az énekes főszerepeket pedig Schoblocher Barbara, a Blahalouisana együttes egyik alapítója és frontember-énekese, valamint Ember Márk kelti életre.

Nyitókép: a Szabadakarat főszereplői (fotó: Steindl Gabriella)