Január 18-án a Petőfi-bicentenárium alkalmából mutatják be a Fonó Budai Zeneházban Somossy Barbara Sose lesz vége című kisjátékfilmjét, melyet a költő A csaplárné a betyárt szerette című költeménye ihletett.

A film története 1868-ban a kunsági betyárvilágban, Apajpusztán játszódik, ahol Petőfi Sándor életének jelentős részét töltötte és ahova mindenhonnan visszavágyott, ahogyan azt A Kiskunság című versében is írja. A helyszín különlegességéhez hozzájárul, hogy Jancsó Miklós filmrendező a Szegénylegények című filmklasszikusát ugyanitt készítette 1965-ben: a szegénylegény házát alakították át a csárda épületévé a kisjátékfilmhez. A filmben olyan színművészek keltik életre a rendező által megálmodott karaktereket, mint ifj. Vidnyánszky Attila, Szűcs Nelli, Vas Judit Gigi, Pogány Judit, Reviczky Gábor, Hirtling István, Tóth Ildikó, Patkós Márton, Sipos Imre és Poroszlay Kristóf.

A koreográfiát Berecz István néptáncos tanította meg a színészeknek, valamint bizonyos jelenetekben ő maga és az általa összeállított, Magyarország vezető néptáncosaiból álló csapat is részt vett. A betyár statisztériát a Hagyaték Lovas Egyesület biztosította. A népzenéről Juhász Dénes és csapata, többek között ifj. Szerényi Béla gondoskodott, a film zenéjét pedig Márkos Albert szerezte. A film főcímzenéje az Anima Sound System és Csík János Sose lesz vége Moldvában című zeneműve. A díszbemutató előtt kerekasztal-beszélgetésre, a vetítés után a Fonó Szerda táncházba várják az érdeklődőket.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Sose lesz vége című kisfilmből (Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség)