Március 11. és 30. között rendezik meg a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált: az érdeklődőket tizenhat helyszínen, több mint negyven programmal várják, amelyre ezúttal is a műfaji gazdagság, sokszínűség lesz jellemző. Az összművészeti fesztivál a hagyományokra építve gyűjti össze a helyi művészeti és kulturális értékeket, a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva pedig hagyományosan és újraértelmezve is gondozzák a költő örökségét. Az ország egyik legrégebbi tavaszi fesztiváljának kínálatát ezúttal is a társintézmények saját programjaiból állítják össze, valamint több olyan rendezvény is zajlik majd, amely több napon át tartogat szintén számos eseményt. A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kínálatát a hagyományosnak mondható Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, az Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója és a Szín-Tár évről évre megújuló programsorozata is gazdagítja.

A fesztivál idén is a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével veszi kezdetét. A hangverseny szólistája a kecskeméti születésű zongoraművész, Fülei Balázs lesz, a műsoron pedig magyar szerzők művei szerepelnek. A zenei eseményt megelőzően Petőfi és a Hírös Város címmel nyílik meg a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének pályázati kiállítása. A Ciróka Bábszínház minden korosztályra gondolva hét darabbal lesz jelen, legújabb bemutatójukat, a János vitézt is láthatja a közönség, de érkezik a szegedi Kövér Béla Bábszínház, a KL Színház és Fabók Mancsi Bábszínháza is. A Leskowsky Hangszergyűjtemény március 19-én rendezi meg a 13. Világzenei Együttlétet Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet részvételével, előtte pedig hangszeres játszóházra várják az érdeklődőket. Március 20-án mutatja be a Kecskemét Táncegyüttes új műsorát, amelyet Petőfi Sándor Az alföld című verse ihletett. A Forrás Kiadó két előadással készül a fesztiválra: Gyimesi Emese Szendrey Júlia és Petőfi kapcsolatáról beszél, majd Owaimer Olivér Petőfi eltűnésének korai fogadtatásáról értekezik. A Katona József megyei könyvtárban Versekkel a zene nyelvén címmel Ferenczi György zenész, A Tiszától a Sárga folyóig – Petőfi költészete Kínában címmel pedig Li Zen Árpád műfordító tart előadást. Harmadik programjukban Ignácz Ádám zenetörténész a szovjet és latin-amerikai dalok magyarországi megjelenéséről és elterjedéséről beszél majd.

Jelenet a János vitéz című előadásból (Fotó: Ujvári Sándor/Ciróka Bábszínház)

A Nemzetközi Kerámia Stúdió Fatűz most 2022 címmel csoportos kiállítással készül, a tárlat március 17-étől várja az érdeklődőket, betekintést nyújtva a fatüzes égetési technika rohamosan fejlődő műfajában alkotók munkáiba. A Katona József Emlékházban március 18-ától lesz látható a Petőfi-kultusz egy magángyűjtemény tükrében című időszaki kiállítás, amelyet Fülöpszállási Székely Gábor Kunszentmiklóson található magángyűjteményének hatezer darabos anyagából válogattak össze. A Bozsó Gyűjtemény március 23-án nyíló Tradíció és megújulás című kiállítása a Gundel-gyűjteményből ad ízelítőt a klasszikus Munkácsytól a modernizmust képviselő Orbán Dezsőig. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben Fekete Erzsébet helyi népi iparművész hímzéseiből nyílik kiállítás ugyanezen a napon.

Március 26-án a Kecskeméti Énekes Kör, a Kodály Intézet kamarakórusa és az Aurin Leánykar ad közös koncertet „Da pacem, domine” békességhajtás címmel, amellyel részben Kodály Zoltán és Bartók Béla előtt tisztelegnek, részben adománygyűjtést is szerveznek a kárpátaljai menekültek megsegítésére. A 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált március 30-án a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Carmina Burana előadása zárja.

Kiemelt kép: Petőfi Sándor (Fotó: Magyar Konyha)