A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) ingyenesen elérhetővé tette 6 dokumentumfilmjét, köztük a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál Kritikusok Hetének nagydíját elnyerő A létezés eufóriáját.

A januárban megalakult MADOKE egyik kiemelt célja a dokumentumfilm műfajának népszerűsítése. Az egyesület február elején öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet tett ingyenesen elérhetővé az egyesület honlapján. Az alkotásokat több mint ötvenezren látták az akció ideje alatt, ennek hatására most újabb művekkel bővült az 5+1 névre keresztelt sorozat, amelyeket péntekig bárki ingyenesen megtekinthet a MADOKE oldalán, forgalmazási okokból csak Magyarországon. A tavaszi dokumentumfilmes akcióban A létezés eufóriája (rendező: Szabó Réka, 2019), A monostor gyermekei (Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai, 2017), az Ütős csajok (Nordin Eszter, 2016), a Cooking History/Gulyáságyú (Kerekes Péter, 2009), a Besence Open (Kovács Kristóf, 2013), valamint a Szél viszi (Bartha Máté, 2019) című filmek lesznek láthatók.

Színházi szempontból A létezés eufóriája című alkotás lehet igazán érdekes. A Tünet Együttes Sóvirág című előadása 2015-ben került bemutatásra Szabó Réka rendezésében, a Vígszínház Házi Színpadán. Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kapott, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban, amelyben partnere a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese. Az előadást nagy sikerrel játszották Bécsben, Szabadkán és Berlinben is, januárban viszont – Cuhorka várandósága miatt – kis időre szünetre vonult. Szabó Réka dokumentumfilmje ennek a produkciónak a próbafolyamatát követi nyomon.

Kiemelt kép: Jelenet a Sóvirág című előadásból (fotó: Tünet Együttes)