Október 20. és november 20. között építészeti programokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket a határokon átívelő Héttorony Fesztivál: a kultikus Makovecz-épületekben, a már megszokott és új helyszíneken rendezett programsorozat a Fonó Budai Zeneház és a Kultúrpart szervezésében valósul meg.

„Az igényes szórakoztatás mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy a népzene és világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához, valamint, hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára, és lelki gyökereinkre ráirányítsuk a figyelmet” – fogalmaz Kiss Ferencet, az eseménysorozat művészeti vezetője.

A Héttorony Fesztivál két egymástól távoli, határon túli településen, Lendván és Csíkszeredán indul, de Kolozsváron, Mátészalkán, Pakson, Makón, Mezőkövesden és Budapesten is találnak majd programokat az érdeklődők. A pénteki nyitónapon Csíkszeredában, a Millenniumi templomban a Halmos Béla örökségét bemutató kiállítást ifjabb Csoóri Sándor nyitja meg, majd este a Dresch Vonós Quartet lép színpadra. Szintén az október 20-i nyitónapon a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központban elhelyezik Makovecz vándoroszlopát, majd Básits Branka és Wertetics Szlobodán ad koncertet.

Október 21-én a kolozsvári Törökvágási református templomban Szokolay Dongó Balázs grafikáiból és Tóthfalusi Gábor építészeti munkáiból nyílik kiállítás. Október 22-én Mátészalkán a Képes Kávéházban a pajtától a palotáig című építészeti kerekasztal-beszélgetésen Horváth László fesztiváligazgató vendége Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kossuth-díjas építész lesz. A fesztivál egyik kiemelt programját, a Muzsikás együttes jubileumi, 50. születésnapi koncertjét október 27-én, a paksi Makovecz-templomban hallhatja majd a közönség.

Október 28-án a makói Hagymaházban Makovecz Imre családi házait bemutató építészeti tárlat nyílik. November 15-én a budapesti Makovecz Központ és Archívumban mutatják be Keserü Katalin Makovecz Imre: Kísérletek – épületek. Az 1960-70-es évek című tanulmánykötetét. Az eseményen közreműködik Harmath Judit mozdulatművész. A fesztivál november 20-án a Hagyományok Házában ér véget, a gálán fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Pro Musica Leánykar, Szarvas József színművész közreműködésével.

Kiemelt kép: A Magyar Állami Népi Együttes (Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap)