A 2023/24-es évadban 121 előadást tartott a Győri Balett, több mint 32 ezer néző látta produkcióikat. A pénteki évadzárón arról is szó esett, hogy díjakból is akadt szép számmal év közben, az elismerések pedig tovább gyarapodtak, továbbá az is kiderült, kik lettek az új Örökös Tagok.

„Izgalmas bemutatóink voltak, így A skarlát betű, az Abigél, a Mítoszok és Istenek, a Tiszta forrás, a Metro és a Next to You, valamint A kockásfülű nyúl. És nincs vége, hétfőn Brüsszelben az EU soros elnökség megnyitóján lépünk fel, a Tiszta forrást mutatjuk be. 16 produkciót tartottunk műsoron. Elképesztő szakmai visszajelzés, hogy ekkora repertoárra van szükség, és ennyi helyre invitálják meg a Győri Balettot” – fogalmazott köszöntőjében Velekei László igazgató. „Köszönöm fenntartónknak, a város önkormányzatának, hogy 45 éve segítik a munkánkat, de köszönet illeti támogatóinkat, így az Audi Hungariát, valamint a Kardirexet is, és számos vállalkozást, akik nem csak partnereink, de barátaink is.” 

A város nevében dr. Pergel Elza szólt az együtteshez. Győr egyik legnagyobb büszkesége ez a társulat ’79 óta, akkor született a fiam is, így olyan mintha a társulat is a gyermekem lenne. Nagy tiszteletem és megbecsülésem annak a munkának, ami évtizedek óta zajlik itt a társulatnál. Kiss Jánost örömmel látom, Velekei László csapatösszetartó ereje, tehetsége pedig felülmúlhatatlan. Győr városának mindig is szívügye volt a társulat. Hétköznapi életünk egyre gyorsabb és amikor meg lehet állni pár órára és boldogságot meríteni az előadásokból, azt gondolom annál szebb nincsen. Hajrá Győri Balett, ezer évig!” – mondta beszédében az alpolgármester.

Ezt követte a díjak átadása. Minőségi Táncművészetért Díjban részesült Luigi Iannone, Kardirex-díjas lett Csepi Alexandra és Szentiványi Richard. Jekli Zoltán érdemelte ki a Carmen-díjat, de a táncművész a Deszkavízió szerkesztőinek szavazatai alapján elhódította a legjobb mellékszereplőnek járó kitüntetést is. Vargha Tamás a Magyar Kultúra Napján vehetett át elismerést, Lencz István Magyar Bronz Érdemkereszttel gazdagodott, Tetiana Baranovska az Évad legjobb női táncművésze címet viselheti, míg Velekei László Imre Zoltán-díjban részesült.

Velekei László (Fotó: Kasza Fruzsina)

A díjeső az évadzáró társulati ülésen folytatódott, elsőként az Ezüst Babér-díjakra érdemes művészeket köszöntötték: a két kitüntetett pedig Matuza Adrienn és Tüű Barbara lett. A jubiláló kollégáknak is szólt a taps, Tetiana Baranovska és Csepi Alexandra 10 éve, Matuza Adrienn 15 éve, Velekei László 25 éve, míg Varga György 40 éve a társulat tagja. Három Örökös Tagot is köszöntöttek, az együttes azokat a munkatársakat ünnepelte, akik szakmaiságukkal, emberségükkel a nap 24 órájában megfeszített munkával töretlenül támaszt nyújtanak a társulatnak. Így Örökös Tag lett Pöntör Bernadett, Keszeiné Tóth Bernadett, és tiszteletbeli Örökös Tagnak nyilvánították dr. Vasas Norbertet. A direktor egész éves munkája elismeréseként köszöntötte Stanyó Edinát is, majd elbúcsúzott Antoine Randontól, a tánckari tag ugyanis a jövőben új kihívások elé néz.

Velekei László külön megszólította Kiss Jánost, aki alapítója, egykori igazgatója és kezdetek óta erős tartópillére a csapatnak, aki így reagált a köszöntésre: „Lacit megkértem, hogy még véletlenül se búcsúztassatok el, mert azt nem bírom ki. Az elmúlt 45 évnek minden egyes másodpercét imádtam. Büszke vagyok, hogy annak idején mertünk egy nagyot álmodni, hogy eljöjjünk fiatal művészként ebbe a városba, Markó Ivánnal és Gombár Judittal karöltve. Semmi más célunk nem volt, csak meg akartuk váltani a világot. 29,5 évig vezethettem az együttest, köszönöm minden kollégámnak, hogy együtt dolgozhattunk, különleges a mi történetünk, amit köszönök Lacinak is, hiszen emberileg és művészileg is sokat tesz azért, hogy ezt a minőséget tudjuk tartani. Ebben a változó világban is van egy biztos pont, a Győri Balett minősége. Köszönöm nektek és köszönöm a győrieknek azt a sok szeretetet, amit eddig kaphattunk!”

Kiemelt kép: Pillanatkép az évadzáró társulati ülésről (Fotó: Kasza Fruzsina)