Holnap veszi kezdetét a Székesfehérvári Királyi Napok, amely augusztus 20-ig rendkívül sokszínű, értékekben gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a város egyéb szervezeteinek széleskörű összefogásában szervezik a nagyszabású programsorozatot, amely pénteken a három napos Mézünneppel veszi kezdetét. A hétvégén rendezik meg a Fehérvári Fúvós Fesztivált a Városház téren, majd hétfőn megkezdődik a Királyi Napok Folkfesztivál, amelyen a házigazda Alba Regia Táncegyüttes csoportjai mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes előadásait is láthatják a nézők, akiket a Táncházban kiegészítő kulturális programokkal várnak. Augusztus 17-én, csütörtökön négy katonazenekar részvételével rendezik meg a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált, de könnyűzenei nagykoncertekben sem lesz hiány, hiszen a Zichy-színpadon Szikora Róbert és az R-GO, valamint Charlie szórakoztatja a rajongókat. Különleges élmény lesz jövő pénteken a Parádé című előadás, amely a Boban Markovic Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciójaként lesz látható.

Idén az Öreghegyi Mulatságot Szent István napja előtt rendezik: a Bory téren zenés, táncos műsorokkal, gyerekfoglalkozásokkal, kenyéráldással, illetve borlovagok felvonulásával várják a családokat. A hagyományos utcabálon a Chameleon zenekar játszik, a napot fény-lézershow és az Il Silenzio hangjai zárják. A Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 18. és 20. között a Zichy-ligetben hagyományőrző csoportokkal, régizenei együttesekkel, mesterségbemutatókkal, családi foglalkozásokkal és a királyi óriásbábokkal idézik meg a középkort. A Szent István Király Múzeumban kedden nyílik meg a Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállítás és a Katonazenészek és zenész katonák című fotótárlat is. Az idei év újdonsága a Szent István Torna lesz a Városház téren: a középkori hagyományokat felidéző bajvívó bajnokság két napján, két fegyvernemben – hosszú kard, kard és pajzs – méri össze tudását nyolc versenyző.

A hagyományos Koronázási szertartásjáték helyett jövő szombaton este a Korona-túra című produkció várja az érdeklődőket az Aranybulla-emlékműnél kialakított szabadtéri színpadon: Szikora János rendező irányításával a Vörösmarty Színház színészei és 17 határon túlról érkezett diák eleveníti fel azokat az érdekes eseményeket, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját. Augusztus 20-án, Szent István napján az ünnepélyes megemlékezés, a szentmise, az óriásbábok felvonulása és az ünnepi közgyűlés után este a Zichy-színpadon zárul a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadásával, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a város kórusainak és neves szólisták közreműködésével.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Székesfehérvári Királyi Napokról (Fotó: Lőrincz Miklós)